Blog Grid
- Home
- Blog Grid
Παρουσίαση στην 1 Ημερα Καριέρας & Δικτύωσης με την τοπική αγορά εργασίας [30.10.2024]
Η παρουσίασή μου στην 1η Ημερα Καριέρας & Δικτύωσης με την τοπική αγορά εργασίας με τίτλο “Ανάπτυξη Οικοσυστήματος Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης – Western Macedonia Strategic HUB”.
Εισηγηση στην 4η Εδαφική Επιτροπή (Πλατφόρμα Ανάπτυξης – Ζωνη & θυλακες καινοτομίας)
Η διαδικασία της 4ης Εδαφικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 στην Κοζάνη. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν από μέρους μου (και παρουσιάζονται εδω) καθώς και η αναφορά του εκπροσώπου της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Νάσου Σοφού καιτην πρόσκληση του για επίδειξη στην επόμενη συνάντηση για θέματα μετάβασης στις Βρυξέλλες:
- Μεθοδολογία υποβολής προτάσεων μέχρι και την ένταξή τους στο Π.Δ.Α.Μ. 2021~2027
- Παρουσίαση του Μνημονίου Συνεργασίας για την υποστήριξη της Πλατφόρμας Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας
- Παρουσίαση της δομής, του περιεχομένου και των στόχων της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας
Εισήγηση “Εργαλεία υποστήριξης της έρευνας και της καινοτομίας” στο Startup Europe Week Kozani
Η εισήγησή μου ως κείμενο και ως παρουσίαση (video) δίνονται παρακάτω στην εκδήλωση Startup Europe Week Kozani με τίτλο «Ανάπτυξη Τοπικού Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων σε μια Περιφέρεια Δίκαιης Μετάβασης» που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας / Region of Western Macedonia, την ANKO Δυτικής Μακεδονίας A.E/Enterprise Europe Network και το Επιμελητήριο Κοζάνης στην Πανεπιστημιούπολη, ΖΕΠ Κοζάνης στις 11/03/2024 και ώρα 17:00.
Μια διαφορετική καλημέρα…
Μια διαφορετική καλημέρα…
Ο χρόνος κυλάει ήρεμα νωχελικα αγκαλιάζοντας το “όλον” με τους ίδιους κανόνες αυστηρούς και δεδομένους…
Οι σκιές και το φως…
Οι σκιές και το φως…
Ξημερώνει… οι σκιές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους…μάταια όμως…βλέπεις ξημερώνει και ακόμα και ο σύμμαχός τους…ο συννεφιασμένος ουρανός υποχωρεί…
Οι σκιές προβληματισμένες με μια φωνή αντέτειναν «σοφέ γέροντα σε παρακαλουμε, πες μας ποια είναι η λύση ποιο είναι το σωστό…»
Ο δικός μας “σταθμάρχης”…
Ήρθε ίσως η ώρα να κοιτάξουμε τον δικό μας “σταθμάρχη”… Τη δυνατότητα να αποφασίζουν, να κρίνουν, να τοποθετούνται και να εκλέγονται χωρίς αξιολογικά κριτήρια πρόσωπα χωρίς δεύτερη σκέψη…
Εισήγηση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εσωτερικός Έλεγχος”
Παρουσίαση στην ΠΕΔ Θεσσαλίας στην ημερίδα “Ο εσωτερικός έλεγχος ως ένα εργαλείο σύγχρονης διοίκησης των ΟΤΑ” με θέμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εσωτερικός Έλεγχος”.
Εισήγηση “Πλατφόρμα Ανάπτυξης – Εργαλεία Στήριξης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας”
Η τοποθέτηση στην Έκθεση & Συνέδριο «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας» στην Κοζάνη, 7-9/2/2023 με θεμα “Πλατφόρμα Ανάπτυξης – Εργαλεία Στήριξης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας” όπου αναλύθηκαν τα εργαλεία που αναπτύσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης μέσω του portal της Δομής RIS αλλά και την αναγκαιότητα συνεργασίας των φορεων στις προκλήσεις της μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία.
Κινητοποίηση θεσμικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Γιώργος Αμανατίδης και Καλλιόπη Βέττα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, Μάρκος Φλώρος, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κοζάνης, Μιχάλης Πεχλιβανίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ποντοκώμης, Πηλιανίδης Γεώργιος, καθώς και ο εκπρόσωπος των κατοίκων για τα θέματα μετεγκατάστασης και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΤΕΕ Δημήτρης Μαυροματίδης.
- το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων υποδομής, της υπογειοποίησης των γραμμών υψηλής τάσης στην περιοχή της Νέας Ποντοκώμης η ολοκλήρωση της οποίας είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να καταστεί εφικτή η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης, καθώς και
- η βιωσιμότητα του νυν οικισμού και οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε μέχρι να καταστεί βιώσιμος ο οικισμός, να μην υπάρξει ισοπέδωση του οικισμού της Ποντοκώμης.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, αποφασίστηκε η παρέμβαση του πολιτικού δυναμικού της περιοχής με στόχο την επίλυση του ζητήματος, με γνωστοποίηση πέραν του αρμόδιου Υπουργείου και της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ με σχετική συζήτηση και έκθεση των απόψεων, όπως εκφράστηκαν από τους κατοίκους, το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η συζητηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κοζάνης για τις αναγκαίες ενέργειες για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης (εισήγηση – ρεπορτάζ)
Η τοποθέτηση με παρουσίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας της 16.12.2022 όπου συζητήθηκαν οι αναγκαίες ενέργειες των φορέων με λήψη απόφασης του Περιφερειαού Συμβουλίου, σε υλοποίηση απόφασης διευρυμένου Τοπικού Συμβουλίου (Λαϊκής Συνέλευσης) Ποντοκώμης 18.09.2022 και κατόπιν σχετικής απόφασης και του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης όπου γίνεται ανάλυση και προτείνεται:
-Η πρόβλεψη του της & 6.4.7 του Ν. 4956 (ΦΕΚ Α 140/19.7.2022) “Κύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανωνύμων εταιρειών με διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και «ΔΕΗ Α.Ε.»” 6.4.7. όπου προβλέπεται ότι «Εκ των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στις Γαίες Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης, οι εκτάσεις των Οικισμών …Ποντοκώμης …που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα …1 (iii) του Παραρτήματος 1 θα παραδοθούν στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας σύμφωνα με το Πρόγραμμα Διαθεσιμότητας Εκτάσεων, αφότου, με επιμέλεια και δαπάνες της ΔΕΗ ΑΕ, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων των διοικητικών αποβολών, καθώς και η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και κτιρίων, η απομάκρυνση των υλικών και η εξυγίανση του εδάφους τόσο για τις υπέργειες όσο και για τις υπόγειες κατασκευές. Η εταιρεία ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. χορηγεί ήδη με την παρούσα ρύθμιση, εξουσιοδότηση προς την ΔΕΗ Α.Ε, όπως αυτή, μετά την περιέλευση των εκτάσεων του προηγούμενου εδαφίου στην κυριότητα της εταιρείας ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκτέλεση των ως άνω δικαστικών αποφάσεων και τη διενέργεια των πάσης φύσεως ενεργειών που απαιτούνται προς το σκοπό αυτό. Σε περίπτωση που, πέραν της ανωτέρω εξουσιοδοτήσεως, απαιτηθούν επιπρόσθετες ενέργειες από μέρους της εταιρείας ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. για την υλοποίηση των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων και ενεργειών από την ΔΕΗ Α.Ε., η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ θα προβεί αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες προς τούτο ενέργειες.» δε μπορεί να ισχύσει λόγω εσφαλμένων δεδομένων αναφορικά με τη μη ολοκλήρωση των δημοσίων προβλεπόμενων υποδομών για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαιωμένο «Γεγονός Απόκλισης» σύμφωνα με την πρόβλεψη της & 6.2. του ίδιου Νόμου. Ως εκ τούτου ζητείται η κοινοποίηση της προτεινόμενης απόφασης στους συναρμόδιους φορείς για λήψη ενεργειών και τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης.
-Με υπαιτιότητα της ΔΕΗ δεν υπήρξε έως σήμερα η παραλλαγή/μεταφορά των πυλώνων υψηλής τάσης της Νέας Ποντοκώμης με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση όλων των διαδικασιών μετεγκατάστασης της. Ζητείται η ΔΕΗ να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της αλλιώς ο Δήμος Κοζάνης προτείνεται να κινηθεί νομικά για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της οι οποίες πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους, διότι η «διοίκηση έχει συνέχεια» σε όλους τους φορείς.
-Η μετεγκατάσταση των κατοίκων μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος για να μπορέσει να καταστεί ο οικισμός βιώσιμος. Προς τούτο ζητούμε την επιτάχυνση του συνόλου των έργων υποδομής.
-Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί και στην αναμενόμενη διαβούλευση για το χωροταξικό σχεδιασμό των ορυχείων ως προ τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων και αναστολή ισοπέδωσης του οικισμού της Ποντοκώμης.
-Η υλοποίηση των εκκρεμοτήτων εκ μέρους της ΔΕΗ του υπολειπόμενου μέρους του οικισμού εκτός της υφιστάμενης ζώνης απαλλοτρίωσης με τον τρόπο που και η ίδια κατά περίπτωση υπέδειξε (του εξωδικαστικού συμβιβασμού), είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κριθεί.
-Η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης είναι μια σύνθετη διαδικασία μέρος της οποίας είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού. Συνεπώς μέχρι την υλοποίηση του συνόλου των προβλεπόμενων υποδομών ώστε ο οικισμός να είναι βιώσιμος δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν μετεγκαταστάθηκαν. Προς τούτο στην ίδια αναγκαία νομοθετική παρέμβαση να προβλεφθούν οι αναγκαίες διατάξεις ώστε ο οικισμός νομίμως να μπορεί να υποστηρίζεται τόσο για την υποστήριξη των υποδομών του όσο και των υποστηρικτικών δημόσιων δομών όπως τα σχολεία.
-Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ποντοκώμης και του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα συμπεριλαμβανομένης και προσφυγής στη Δικαιοσύνη εφόσον άμεσα δεν εκκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επίλυση των παραπάνω.
-Το συντονισμό για το εν λόγω θέμα του θεσμικών παραγόντων ώστε να γίνουν αποδεκτές από τους συμβαλλόμενους της Προγραμματικής Σύμβασης που κυρώθηκε με τον παραπάνω Νόμο 4956/2022, δηλαδή Υπουργείου – ΔΕΗ ΑΕ– ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ
- Ποντοκώμη: Όχι στην απομάκρυνση από τον οικισμό πριν την ολοκλήρωση των υποδομών
- Άλλο αναγκαστική απαλλοτρίωση, άλλο μετεγκατάσταση-Περιφερειάρχης:Δεν θα απαλλάξουμε κανέναν προκαταβάλοντας χρήματα από τον Τοπικό Πόρο
- Κοζάνη: Υπέρ της ολοκλήρωσης των υποδομών της Νέας Ποντοκώμης το Περιφερειακό Συμβούλιο
- Ο Γιώργος Πηλιανίδης και Δημήτρης Μαυροματίδης σε δηλώσεις τους πριν τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας για την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης
2022.12.16 Παρουσίαση Ποντοκωμη Περιφερειακό Συμβούλιο Δημήτρη Μαυροματίδη by mavromatidis
Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Κοζάνης: “Αναγκαίες παρεμβάσεις και συντονισμός για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετεγκατάστασης Ποντοκώμης”
Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης με θέμα “Αναγκαίες παρεμβάσεις και συντονισμός για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετεγκατάστασης Ποντοκώμης” δίνεται παρακάτω όπως συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση (εδω αναλυτικα):
Ο Πρόεδρος
ζήτησε από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας να θέσει το θέμα όπως ζητήθηκε
εγγράφως με την 3809/13-10-2022 επιστολή του και ο λόγος κατόπιν δόθηκε στο
Δημήτρη Μαυροματίδη εκπρόσωπο των κατοίκων και πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού
Συμβουλίου Κοζάνης ο οποίος παρουσίασε τα παρακάτω σε υλοποίηση απόφασης
διευρυμένου Τοπικού Συμβουλίου (Λαϊκής Συνέλευσης) Ποντοκώμης της 18.09.2022
ανέφερε:
- Η
πρόβλεψη της & 6.4.7 του Ν. 4956 (ΦΕΚ Α 140/19.7.2022) “Κύρωση της
Προγραμματικής Σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 μεταξύ του
Ελληνικού Δημοσίου και των ανωνύμων εταιρειών με διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Α.Ε.» και «ΔΕΗ Α.Ε.»” όπου προβλέπεται ότι «Εκ των εκτάσεων που περιλαμβάνονται
στις Γαίες Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης, οι εκτάσεις των Οικισμών …Ποντοκώμης
…που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα …1 (iii) του Παραρτήματος 1
θα παραδοθούν στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας σύμφωνα με το
Πρόγραμμα Διαθεσιμότητας Εκτάσεων, αφότου, με επιμέλεια και δαπάνες της ΔΕΗ ΑΕ,
έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων
των διοικητικών αποβολών, καθώς και η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και κτιρίων,
η απομάκρυνση των υλικών και η εξυγίανση του εδάφους τόσο για τις υπέργειες όσο
και για τις υπόγειες κατασκευές. Η εταιρεία ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. χορηγεί ήδη με την
παρούσα ρύθμιση, εξουσιοδότηση προς την ΔΕΗ Α.Ε, όπως αυτή, μετά την περιέλευση
των εκτάσεων του προηγούμενου εδαφίου στην κυριότητα της εταιρείας ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Α.Ε., προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκτέλεση των ως άνω
δικαστικών αποφάσεων και τη διενέργεια των πάσης φύσεως ενεργειών που
απαιτούνται προς το σκοπό αυτό. Σε περίπτωση που, πέραν της ανωτέρω
εξουσιοδοτήσεως, απαιτηθούν επιπρόσθετες ενέργειες από μέρους της εταιρείας
ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. για την υλοποίηση των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων και ενεργειών
από την ΔΕΗ Α.Ε., η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ θα προβεί αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες προς
τούτο ενέργειες.» δε μπορεί να ισχύσει λόγω εσφαλμένων δεδομένων αναφορικά
με τη μη ολοκλήρωση των δημοσίων προβλεπόμενων υποδομών για τη μετεγκατάσταση
του οικισμού Ποντοκώμης. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαιωμένο «Γεγονός
Απόκλισης» σύμφωνα με την πρόβλεψη της & 6.2. του ίδιου Νόμου. Ως εκ
τούτου υπάρχει αναγκαιότητα λήψης ενεργειών για τροποποίηση της συγκεκριμένης
διάταξης. - Η Ελληνική νομοθεσία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές
χώρες, δεν είχεεξειδικευμένη
νομοθεσία για τη μετεγκατάσταση οικισμών. Ως εκ τούτου η μετεγκατάσταση
οικισμών ήταν ένας συνδυασμός της υφιστάμενης νομοθεσίας για αναγκαστικές
απαλλοτριώσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος και πρόνοιας των δημοσίων φορέων
για την παραχώρηση εκτάσεων και υλοποίηση των έργων υποδομής δημοσίου
συμφέροντος. Συνεπώς έχουμε δυο διαδικασίες που τρέχουν παράλληλα: 1. Της
αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, 2. Της διάθεσης οικοπέδων (επιλογή, πολεοδόμηση,
δημόσια έργα υποδοχής, κλπ). Η επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης έγινε με επιστημονικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αξιολόγησης των προτεινόμενων χώρων, με
αλλεπάλληλες λαϊκές συνελεύσεις, τεχνικές συναντήσεις και η προτεινόμενη
επιλογή έγινε κατόπιν απόφασης της ΔΕΗ για τη μεταφορά των πυλών υπερυψηλής
τάσης δαπάνης 20 εκ ευρώ που λήφθηκε την 27.08.2009 και κοινοποιήθηκε στο
Νομάρχη Κοζάνης με το 20163/01.09.2009 έγγραφο τους. Το παραπάνω κατόπιν
ενεργειών της Δημοτικής Αρχής επιβεβαιώθηκε με το 330/27.01.2014 έγγραφο της
ΔΕΗ ΑΕ προς το Δήμαρχο Κοζάνης Λ. Μαλούτα όπου αναφέρθηκε «…η ΔΕΗ
συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, σε σχέση με την μετεγκατάσταση οικισμών, έλαβε
τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. (2009) όταν ακόμη τα δίκτυα μεταφοράς ανήκαν στη
ΔΕΗ Αε. Όμως, παρά το γεγονός του
διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ , η Εταιρεία παραμένει στην αρχική της
απόφαση για υλοποίηση του έργου παραλλαγής των δικτύων μεταφοράς συνολικού
κόστους μέχρι 20 εκ. ευρω.» - Η ΔΕΗ ΑΕ το 2021 υπαναχώρησε με το υπ. αριθμ.
1234/17.07.2021 προς τον Δήμαρχο Κοζάνης αναφέροντας «.Όπως σας έχει
γνωστοποιηθεί και με το (β) σχετικό, η αναγκαιότητα για την υλοποίηση του εν
λόγω Έργου δεν προέκυψε από την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α.Ε. στα
Ορυχεία Πτολεμαΐδας, συνεπώς οι οικονομικές υποχρεώσεις της Επιχείρησης
εξαντλούνται με την απαλλοτρίωση των οικισμών που προσβάλλονται λόγω επέκτασης
των Ορυχείων της. Το έργο παραλλαγής των δύο (2) εναέριων Γραμμών Μεταφοράς
Υπερυψηλής Τάσης (400kV), το οποίο περιλαμβάνει την υπογειοποίησή τους κατά το
μεγαλύτερο τμήμα τους, έχει ενταχθεί στο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ Δεκαετές
Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
περιόδου 2019-2028 του ΑΔΜΗΕ και η κάλυψη δαπάνης του πρέπει να αναληφθεί από
το Διαχειριστή καθόσον, κατά νομοθετική επιταγή και όχι επιχειρηματική
πρωτοβουλία της Επιχείρησης, η ΔΕΗ Α.Ε. δεν δραστηριοποιείται πλέον στη
μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.». Ωστόσο η ΡΑΕ με το Ο-90106/07.10.2021 έγγραφό
της με απόλυτη σαφήνεια αναφέρει ότι είναι υποχρέωση της ΔΕΗ ΑΕ αναφέροντας
μεταξύ άλλων «Επισημαίνεται εξάλλου ότι η ΔΕΗ Α.Ε. ουδέποτε αμφισβήτησε την
ορθότητα και ακρίβεια του χαρακτηρισμού του έργου, ως έργου που προορίζεται να
καλύψει μια δική της ανάγκη, ούτε και την ανάληψη της σχετικής δαπάνης από την
ίδια.. Συνεπώς, δεν μπορούν να προβληθούν βασίμως οψιγενείς ισχυρισμοί, που
επιδιώκουν, να ανατρέψουν τα παραδεδεγμένα και ισχύοντα εδώ και έτη. Μάλιστα,
όπως έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, «ο υπέρ ου η απαλλοτρίωση
υποχρεούται να καλύψει και τη σχετική δαπάνη» (Απόφαση ΣτΕ 2518/2013, παρ.
6)…» - Είναι ανεπίτρεπτη η σύγχυση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης
με τη μετεγκατάσταση διότι δεν υφίστατο
θεσμικό πλαίσιο μετεγκαταστάσεων και για αυτό προσπάθησε ο νομοθέτης να το
αντιμετωπίσει με το άρθρο 28 του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ Α 60/31.3.2011) «Διατήρηση
της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» όπου προβλεπόταν όπως τροποποιήθηκε με
τους ν. Ν.4495/2017, ΦΕΚ Α 167/3.11.2017 και 4585/2018,ΦΕΚ Α 216/24.12.2018 με
κύριο στόχο την Ακρινή και τους Αναργύρους. - Η μη ολοκλήρωση (αθέτηση) των συμφωνημένων υποχρεώσεων της
ΔΕΗ, δεδομένου ότι οι πυλώνες στη Νέα Ποντοκώμη έως σήμερα δεν έχουν
μετακινηθεί, παρόλο που το αρχικό ποσό των 20 εκ ευρώ περιορίστηκε στο ποσό των
10 εκ ευρώ με υπογειοποίηση αντί για παραλλαγή των πυλώνων, επέφερε σοβαρές
καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δημοσίων υποδομών άρα και της δυνατότητας
μετεγκατάστασης του οικισμού με αποτέλεσμα αρκετοί από τους κατοίκους να
καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες με όποιο πρόσφορο μέσο. Επισημαίνεται ότι
έχουν διανεμηθεί οικόπεδα στο σύνολο του οικισμού άρα κα κάτω και δίπλα από
τους πυλώνες της με αποτέλεσμα να είναι μπλοκαρισμένη η δυνατότητα οικοδομικής
μετεγκατάστασης. - Τα έργα υποδομών έως σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί αν και
έχουν κατασκευαστεί ορισμένες κατοικίες και αρκετοί κάτοικοι είναι σε φάση
αδειοδότησης χωρίς να έχουν βασικές υποδομές, καθιστώντας πρακτικά πολύ δύσκολη
όχι μόνο της κατασκευή αλλά και πρακτικά την κατοίκηση των υφιστάμενων
κατοικιών. Είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση του συνόλου των δημοσίων
υποδομών το γρηγορότερο εφικτά δυνατόν ώστε να είναι ένας οικισμός βιώσιμος με
βάση το σχεδιασμό. - Επειδή με υπαιτιότητα της ΔΕΗ δεν υπήρξε έως σήμερα η
παραλλαγή/μεταφορά των πυλώνων υψηλής τάσης της Νέας Ποντοκώμης με αποτέλεσμα
την περαιτέρω καθυστέρηση όλων των διαδικασιών μετεγκατάστασης της προτείνεται
ο Δήμος Κοζάνης να κινηθεί νομικά για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της οι
οποίες πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους, διότι η «διοίκηση έχει συνέχεια»
σε όλους τους φορείς. - Η μετεγκατάσταση των κατοίκων μπορεί να πραγματοποιηθεί
εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος για να μπορέσει να καταστεί
ο οικισμός βιώσιμος. Προς τούτο ζητείται η
επιτάχυνση του συνόλου των έργων υποδομής. - Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για τον αναμενόμενο χωροταξικό
σχεδιασμό και την αναμενόμενη διαβούλευση που θα ακολουθήσει για τον
προσδιορισμό των χρήσεων γης.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση κατά την οποία εκφράστηκαν
διάφορες απόψεις των δημοτικών συμβούλων, όπως αυτές αναλυτικότερα αναγράφονται
στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, και ιδιαίτερα τονίστηκαν επιπροσθέτως από το
Δήμαρχο Κοζάνης Λ. Μαλούτα και το μέλος του ΔΣ Κοζάνης και πρώην Δήμαρχο Ελ.
Ιωαννίδη ότι:
- Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της ευθύνης της
ιδιοκτησίας αναφορικά με ατυχήματα με υποστήριξη υποδομών και υποστηρικτικών
δομών. - Για θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος κρίσιμα για την
περιοχή, όπως το υπό συζήτηση θέμα, πρέπει οι θεσμικοί φορείς με πρωτοβουλία
του Δημάρχου Κοζάνης να συζητήσουν ώστε να υπάρχει μια ενιαία γραμμή.
Επιπλέον
- Η πρόβλεψη της & 6.4.7 του Ν. 4956 (ΦΕΚ Α
140/19.7.2022) για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και κτιρίων του οικισμού της
νυν Ποντοκώμης, δε μπορεί να ισχύσει λόγω εσφαλμένων δεδομένων αναφορικά με τη
μη ολοκλήρωση των δημοσίων προβλεπόμενων υποδομών για τη μετεγκατάσταση του
οικισμού Ποντοκώμης. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαιωμένο «Γεγονός Απόκλισης»
σύμφωνα με την πρόβλεψη της & 6.2. του ίδιου Νόμου και ζητείται η λήψη
ενεργειών και τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης - Δεν νοείται εγκατάσταση και λειτουργία του οικισμού χωρίς
την απομάκρυνση- υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης, ώστε να αποφευχθούν
περαιτέρω καθυστερήσεις όλων των διαδικασιών μετεγκατάστασης. - Ο Δήμος Κοζάνης θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα ακόμα
και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την υλοποίηση όσων αναφέρονται στο ιστορικό
εφόσον άμεσα (εντός του επόμενου διμήνου) δεν εκκινήσουν οι προβλεπόμενες
διαδικασίες από μέρους της. - Η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης είναι μια σύνθετη διαδικασία
μέρος της οποίας είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού. Συνεπώς μέχρι
την υλοποίηση του συνόλου των προβλεπόμενων υποδομών ώστε ο οικισμός να είναι
βιώσιμος δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν μετεγκαταστάθηκαν.
Προς τούτο στην ίδια αναγκαία νομοθετική παρέμβαση να προβλεφθούν οι αναγκαίες
διατάξεις ώστε ο οικισμός νομίμως να μπορεί να υποστηρίζεται τόσο για την
υποστήριξη των υποδομών του όσο και των υποστηρικτικών δημόσιων δομών όπως τα
σχολεία.
Το Συμβούλιο αφού πήρε υπόψη:
1.
Την παραπάνω εισήγηση
των κατοίκων όπως κατατέθηκε δια μέσου των εκπροσώπων τους.
2. Την αριθμ. 1/2012
ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Ποντοκώμης (Λαϊκής Συνέλευσης) του Δήμου
Κοζάνης.
3.
Τη διαλογική συζήτηση
που ακολούθησε. ύστερα από ψηφοφορία, ομόφωνα
- Απαιτεί την κατάργηση της παρ. & 6.4.7 του Ν. 4956 (ΦΕΚ Α
140/19.7.2022) για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και κτιρίων του οικισμού της Ποντοκώμης - Ζητά να προχωρήσει άμεσα η υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης της Νέας Ποντοκώμης χωρίς καθυστερήσεις.
- Να παγώσει το θέμα της απομάκρυνσης των κατοίκων, που δεν μετεγκαταστάθηκαν και να προχωρήσει η αναγκαία νομοθετική παρέμβαση για τη νόμιμη υποστήριξη τόσο των υποδομών του όσο και των υποστηρικτικών δημόσιων δομών (σχολεία κλπ)
- Ο Δήμαρχος σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας μαζί με τους Βουλευτές, τους κατοίκους της Ποντοκώμης και τους συναρμόδιους φορείς να προβούν σε κάθε ενέργεια για την υλοποίηση των παραπάνω και θα αγωνιστεί σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ιστορικό της παρούσας για την δικαίωση τους.
Συνέντευξη με προτάσεις για τις αναγκαίες ενέργειες σε θεσμικό επίπεδο για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης
Μια συνέντευξη για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης με τον Μαυρίδη Κώστα για την τηλεόραση του Flash και το τι προτείνεται για να αρθολύη τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη μετεγκατάσταση. Η Ποντοκώμη είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και τα λάθη μπορούν να διορθωθούν αρκεί να υπάρχει θέληση και κοινός νους αναφορικά με την πρόβλεψη ισοπέδωσης του οικισμού.
Συνέντευξη – ανάλυση των θεμάτων μετεγκατάστασης Ποντοκώμης και του νέου Νόμου για τη χρήση των εδαφών της ΔΕΗ
Μια συζήτηση για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης είχε ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης με τον εκπρόσωπο των κατοίκων και του τοπικού συμβουλίου του χωριού στο kozani.tv για την τεκμηρίωση αυτής της υπόθεσης. Γιατί καθυστερεί, τι προβλέπουν οι νόμοι, τι θα πει απαλλοτρίωση και τι μετεγκατάσταση, θα μπορέσει να γίνει νέος οικισμός;
Η συζητηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για τη μη ισοπέδωση της Ποντοκώμης (εισήγηση – ρεπορτάζ)
Η τοποθέτηση σε υλοποίηση απόφασης διευρυμένου Τοπικού Συμβουλίου (Λαϊκής Συνέλευσης) Ποντοκώμης 18.09.2022 όπου γίνεται ανάλυση και προτείνεται: -Η πρόβλεψη του της & 6.4.7 του Ν. 4956 (ΦΕΚ Α 140/19.7.2022) “Κύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανωνύμων εταιρειών με διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και «ΔΕΗ Α.Ε.»” 6.4.7. όπου προβλέπεται ότι «Εκ των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στις Γαίες Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης, οι εκτάσεις των Οικισμών …Ποντοκώμης …που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα …1 (iii) του Παραρτήματος 1 θα παραδοθούν στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας σύμφωνα με το Πρόγραμμα Διαθεσιμότητας Εκτάσεων, αφότου, με επιμέλεια και δαπάνες της ΔΕΗ ΑΕ, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων των διοικητικών αποβολών, καθώς και η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και κτιρίων, η απομάκρυνση των υλικών και η εξυγίανση του εδάφους τόσο για τις υπέργειες όσο και για τις υπόγειες κατασκευές. Η εταιρεία ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. χορηγεί ήδη με την παρούσα ρύθμιση, εξουσιοδότηση προς την ΔΕΗ Α.Ε, όπως αυτή, μετά την περιέλευση των εκτάσεων του προηγούμενου εδαφίου στην κυριότητα της εταιρείας ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκτέλεση των ως άνω δικαστικών αποφάσεων και τη διενέργεια των πάσης φύσεως ενεργειών που απαιτούνται προς το σκοπό αυτό. Σε περίπτωση που, πέραν της ανωτέρω εξουσιοδοτήσεως, απαιτηθούν επιπρόσθετες ενέργειες από μέρους της εταιρείας ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. για την υλοποίηση των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων και ενεργειών από την ΔΕΗ Α.Ε., η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ θα προβεί αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες προς τούτο ενέργειες.» δε μπορεί να ισχύσει λόγω εσφαλμένων δεδομένων αναφορικά με τη μη ολοκλήρωση των δημοσίων προβλεπόμενων υποδομών για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαιωμένο «Γεγονός Απόκλισης» σύμφωνα με την πρόβλεψη της & 6.2. του ίδιου Νόμου. Ως εκ τούτου ζητείται η κοινοποίηση της προτεινόμενης απόφασης στους συναρμόδιους φορείς για λήψη ενεργειών και τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης.
- Η Ποντοκώμη στον «αέρα»- Λένε όχι στην ισοπέδωση του οικισμού οι κάτοικοι- Τα έργα υποδομής που καθυστερούν τη μετεγκατάσταση
- Κοζάνη: Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης στο Δημοτικό Συμβούλιο
- Καμία διάθεση του ΑΔΜΗΕ για απομάκρυνση πυλώνων στη Νέα Ποντοκώμη- Στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στους κατοίκους
- Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης: Η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης είναι μια σύνθετη διαδικασία
Επισημάνσεις Δυναμικού ΤΕΕ στη διαβούλευση για τα Εδαφικά Σχέδια
Επισημάνσεις Δυναμικού ΤΕΕ στη διαβούλευση για τα Εδαφικά Σχέδια [τοποθέτηση στη Διευρυμένη Διοικούσα της 12.03.2021 παρουσία του συντονιστή του ΣΔΑΜ]
το 2019 πιστεύουμε ότι υποεκτιμάται η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία δεδομένου
ότι μεταλιγνιτική περίοδος άρχισε σε πολύ πρωθύστερο στάδιο, γεγονός που
επισημάνθηκε πολλαπλώς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτός προκύπτει και από το γεγονός ότι η παγιωμένη σε υψηλά επίπεδα ανεργία των
τελευταίων ετών στη Δυτική Μακεδονία ήταν ακριβώς και απόρροια της
απολιγνιτοποίησης η οποία έχει ξεκινήσει από το 2002-2003 σύμφωνα με παρέμβαση του ΤΕΕ αλλά με ουσιαστικές επιπτώσεις στην απασχόληση από το 2012-2013.
Δεν είναι ένας απλός στατιστικός δείκτης αλλά ζήτημα ουσιαστικό γιατί καθορίζει
το μείγμα και την έκταση των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν τη Δυτική
Μακεδονία. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι οι θέσεις οι οποίες έχουν απολεσθεί από
την αποβιομηχάνιση στη βιομηχανία του λιγνίτη είναι πολύ περισσότερες από αυτές
οι οποίες αναφέρονται.
Προς τούτο ακόμη
και με έτος αναφοράς το 2019 (που θα έπρεπε να ήταν ορισμένο μερικά χρόνια
πριν) επισημαίνουμε :
Στο
Παράρτημα του Εδαφικού Σχέδιου Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας (ΕΣΔΜ) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Σύνοψη
διαδικασίας προσδιορισμού επηρεαζόμενων εδαφών» περιγράφεται η διαδικασία
προσδιορισμού των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης στην Περιφέρεια.
Στη
σελίδα 106 αναφέρεται:
«Η
ως άνω ανάλυση βασίζεται στη χαρτογράφηση της άμεσης επίδρασης που επιφέρει η
λιγνιτική δραστηριότητα στην οικονομία, την απασχόληση και τον ενεργειακό
εφοδιασμό των λιγνιτικών περιοχών. Δεδομένων ωστόσο των πολλαπλασιαστικών
επιδράσεων που δημιουργούνται από την συσχέτιση που αναπτύσσεται μεταξύ λοιπών
επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κρίνεται σκόπιμη η διερεύνηση επιπλέον των
έμμεσων και επαγόμενων (προκαλούμενων) επιδράσεων. Ειδικότερα, λαμβάνονταςυπόψη τους σχετικούς πολλαπλασιαστές για τον υπό εξέταση κλάδο (ΤεχνικόΕπιμελητήριο Ελλάδος, 2012) καθώς και την κατανομή της παραγωγής και της
απασχόλησης των εργαζομένων στους επιμέρους τομείς της λιγνιτικής
δραστηριότητας (π.χ. ορυχεία, ατμοηλεκτρικούς σταθμούς), δύναται να εκτιμηθούν
οι έμμεσες και επαγόμενες επιδράσεις της λιγνιτικής δραστηριότητας.»
Στη
Μελέτη του ΤΕΕ (2012) που επικαλείται η παραπάνω αναφορά και συγκεκριμένα στο
κεφάλαιο «7. Συμπεράσματα» αναφέρεται (στο πρώτο bullet):
«Σε
επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, οι πολλαπλασιαστές απασχόλησης και εισοδήματος που
δημιουργεί η λιγνιτική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Για κάθε μία θέση
μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται και
συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Για κάθε ένα ευρώ
που δαπανά η ΔΕΗ ΑΕ σε μισθούς και εργολαβίες, προκύπτουν επαγωγικά, περισσότερα
από τρία ευρώ στον κύκλο της τοπικής οικονομίας.»
Στον
Πίνακα 75 του ΕΣΔΜ, που ακολουθεί, διαπιστώνεται ότι:
– Οι δύο ΠΕ Κοζάνης
– Φλώρινας που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση παρουσιάζουν ένα
Πολλαπλασιαστή Απασχόλησης 2,50 [=(6,09+9,14)/6,09] για την ΠΕ Κοζάνης
και 2,51 [=(0,76+1,15)/0,76] για την ΠΕ Φλώρινας που απέχουν κατά πολύ
από τον Πολλαπλασιαστή Απασχόλησης (3,28) της Μελέτης που επικαλείται το
ΕΣΔΜ. Αν, βέβαια, χρησιμοποιηθεί ο Πολλαπλασιαστής Απασχόλησης 3,28 για
τις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας τότε προκύπτουν επιπλέον 5.330 «χαμένες»
θέσεις εργασίας (23.540 έναντι 18.210 του ΕΣΔΜ)
– Αντίστοιχα και
για την ΑΠΑ, ο Πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιείται 1,20 (και για τις δύο
ΠΕ) απέχει κατά πολύ από τον Πολλαπλασιαστή Εισοδήματος >3 στον οποίο
καταλήγει η Μελέτη του ΤΕΕ (2012), ενώ απέχει σημαντικά και από τον
Πολλαπλασιαστή Εισοδήματος 2,6 στο οποίο καταλήγει η Μελέτη του ΤΕΕ
(2018) «Επικαιροποίηση μελέτης ‘’Εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής
Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής’’ – Αποτίμηση της συνεισφοράς
των οικονομικών κλάδων στο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση
στην επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας»
Β.
Από τον παραπάνω Πίνακα 75,
προκύπτει ότι κατά το έτος αναφοράς (2019) οι συνολικές θέσεις εργασίας
(άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες) που εξαρτώνται από τη βιομηχανία λιγνίτη για
τις δύο ΠΕ (Κοζάνης-Φλώρινας) είναι 17,140 και η ΑΠΑ είναι 1,66 δισ.€
Στον
Πίνακα 80 του ΕΣΔΜ «Συσσωρευμένες επιπτώσεις 2029 λόγω παύσης λιγνιτικής
δραστηριότητας (συγκριτικά με 2019)» οι απώλειες των θέσεων εργασίας συνολικά
(για τις δύο ΠΕ) ανέρχονται σε 10.430 και της ΑΠΑ σε 1,00 δισ. €.
Δεδομένου
ότι το έτος 2029 η λιγνιτική παραγωγή θα έχει απολύτως μηδενιστεί
προκύπτει ότι οι διαφορές των θέσεων εργασίας 6,710 (17,140 – 10,430)
και της ΑΠΑ 0,66 (1,66 – 1,00) δισ. € θα πρέπει στο ενδιάμεσο διάστημα
(2020-2029) να έχουν δημιουργηθεί μέσω άλλων νέων ή/και τροποποιημένων
δραστηριοτήτων, κάτι όμως που δεν προσδιορίζεται ούτε και
υπολογίζεται από το παρόν ΕΣΔΜ.
Τηλεθέρμανση
(σελ 15)
Για τις τηλεθερμάνσεις έχουν κοστολογηθεί τα κόστη; ΤοΤΕΕ εγκαίρως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Αναλυτικότερα, οι ανωτέρω βασικές αρχές, μπορούν να
συνοψιστούν στους εξής τρεις (3) άξονες:
(α) Σύσταση Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων Δ.
Μακεδονίας, με την συνένωση, των τριών Δημοτικών Επιχειρήσεων, που παρέχουν
υπηρεσίες τηλεθέρμανσης
(β) Ανάπτυξη δικτύου διασυνδέσεων των τηλεθερμάνσεων
των τριών πόλεων, το οποίο συνδέεται με τα βασικά σημεία παραγωγής θερμικής
ενέργειας
(γ) Διαμόρφωση δύο βασικών σημείων παραγωγής θερμικής
ενέργειας (ΑΗΣ Καρδιάς, Πτολεμαΐδα 5) και εξασφάλιση αναγκαίων εφεδρειών
Έχουμε δει την ενίσχυση των τηλεθερμάνσεων με ΑΠΕ με ειδική πρόνοια του
Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής/τροφοδοσίας της
αναγκαίας θερμικής ενέργειας;
SPV (σελ 8)
Για
την υλοποίηση των σταδίων της διαδικασίας μετάβασης, βασική προϋπόθεση αποτελεί
ο ορισμός του υπεύθυνου φορέα, οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), στο οποίο θα
μεταβιβαστούν τα προς αποκατάσταση και αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ
ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες αποκατάστασης και οι
αναπροσαρμογές της χρήσης τους. Παράλληλα, απαιτείται ο κατάλληλος χωρικός
σχεδιασμός για την αποτύπωση των χρήσεων γης και των σεναρίων χωροθέτησής τους,
στο πλαίσιο του οποίου απαιτείται να εξειδικευτούν περαιτέρω και να
θεσμοθετηθούν με την έγκριση των προβλεπόμενων εργαλείων/ σχεδίων του
ρυθμιστικού πολεοδομικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4447/2016,
όπως ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4759/2020.
Πιστεύουμε ότι η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισηςγια το σύνολο των εδαφών είναι επιβεβλημένη και όχι μόνο για την αποκατάσταση.
Είναι ιστορική ευθύνη και ευκαιρία να δοθεί σε μία μόνο εταιρεία το σύνολο των εδαφών
τα οποία με ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα έχει όλο το μείγμα των επενδύσεων 15
με 20% ανανεώσιμες πηγές, βιομηχανική ζώνη, λίμνες, υποδομές, αναδασώσεις,
αγροκτηνοτροφικά πάρκα και άλλα τα οποία θα προσδιοριστούν κατόπιν
ουσιαστικής διαβούλευσης. Διαφορετικά έχουμε μια λογική διαχωρισμού “Bad bank” και
“Good bank” όπου
η Good Bank είναι
τα φωτοβολταϊκά για τη ΔΕΗ και η Bad Bank τα
υπόλοιπα εδάφη που θα είναι για αποκατάσταση και τα οποία θα κοστολογήσει η
ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι η ΠαγκόσμιαΤράπεζα στη μελέτη της[1] και με τις ουσιαστικές και
καθοριστικές παρεμβάσεις του Υπουργείου αναφέρει για τη δημιουργία μιας τέτοιας
εταιρείας. Ωστόσο βλέπουμε ότι η προσέγγιση είναι η εταιρεία να καλύψει ουσιαστικά
μόνο το κομμάτι των εκτάσεων τα οποία θα αποδοθούν από τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ έχει και σημαντικό μερίδιο ευθύνης
αποκατάστασης. Έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα το κόστος
αποκατάστασης το οποίο οφείλει η ΔΕΗ από τις υποχρεώσεις της;
Μια επισήμανση: Οι εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες
προκρίνονται από την Παγκόσμια Τράπεζα[2] έχουν το καλό παράδειγμα
της Αττικό Μετρό των Ολυμπιακών Αγώνων και λοιπά και λοιπά που σημαίνει ότι η εταιρεία ειδικού σκοπού
πρέπει να έχει σαφές γεωγραφικο περιεχόμενο και όχι μία γενική εταιρεία με
ειδικό αντικείμενο και ειδικό περιεχόμενο και όχι μόνο τις αποκαταστάσεις.
Συνεπώς η εταιρεία ειδικού σκοπού θα πρέπει να είναι ειδικά για τη Δυτική
Μακεδονία που έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των εκτάσεων προς αξιοποίηση.
Όχημα
Ειδικού Σκοπού “Μετάβαση Α.Ε.” σελ 153
Η παραπάνω εταιρεία προτείνουμε να μην ονομάζεται ως
όχημα ειδικού σκοπού, δεδομένου ότι τις λειτουργίες της μπορούμε θεσμοθετημένα
ήδη να τις κάνουμε δυνητικά και σε περιφερειακό επίπεδο. Με τον ίδιο τρόπο
δηλαδή που θα νομοθετηθεί για να δημιουργηθεί μία εταιρία σε επίπεδο χώρας θα
μπορούσε να δημιουργηθεί και σε περιφερειακό επίπεδο και για αυτό υπάρχουν
προτάσεις οι οποίες προφανώς θα ζητηθούν στα αρμόδια περιφερειακά όργανα πριν
σας κοινοποιηθούν. Είναι αντίφαση αυτή τη στιγμή να επενδύουμε σε κεντρικά
συστήματα κάνοντας ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις παραγνωρίζοντας περιφερειακούς
φορείς ή περιφερειακές δομές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν χωρίς τις
αντίστοιχες νομοθετικές προβλέψεις. Προφανώς και δεν είμαστε αντίθετοι στη
δυνατότητα να ανοίξει η βεντάλια των εταιρειών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν
τη μετάβαση ως διαδικασία και ειδικότερα αν αυτή η εταιρεία μετά από ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους τοπικούς φορείς θα συμπεριλάβει και το κομμάτι των
αποκαταστάσεων και επανάχρησης εδαφών.
Είναι βασικό θέμα προς επίλυση είναι το πως θα
ωριμάσουν οι δράσεις, πως θα επιταχυνθεί η ωρίμανσή τους ώστε να υλοποιηθούν σε
Περιφερειακό Επίπεδο. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί που δημιουργούνται από τους
Δήμους, οι Αναπτυξιακές και οι μηχανισμοί στην Περιφέρεια και τους Δήμους,
δηλαδή οι Τεχνικές Υπηρεσίες, πρέπει να είναι επαρκείς όχι μόνο για την
ωρίμανση αλλά και την επίβλεψη – διαχείριση των έργων με ειδική πρόβλεψη
νομοθετικά.
Ρήτρα μετάβασης (ΣΕΛ
77)
Η Επέκταση ρήτρας μετάβασης είναι αναμφισβήτητα θετικό
και πρέπει να επεκταθεί και στην υλοποίηση των φωτοβολταϊκών πάρκων και όσων
δεν έχουν επιπτώσεις την κυκλική οικονομία με μια ειδική πρόβλεψη συνεισφοράς
για την περιοχή (να ενσωματωθεί στους πόρους προς διάθεση στις περιοχές που
εγκαθίστανται) π.χ. με ένα ποσοστό του 10%. Η ανταπόδοση αυτή κρίνεται
επιβεβλημένη δεδομένου ότι αυτές οι επενδύσεις, που έχουν μηδενική συνεισφορά
στην απασχόληση πέραν της φάσης εγκατάστασης (όχι παραγωγής) τουλάχιστον
μπορούν να τροφοδοτούν με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους την τοπική
περιοχή για τη δημιουργία θέσεων αυξημένης προστιθέμενης αξίας. Εϊναι απαραίτητος ο ορισμός ανεξάρτητου εκτιμητή ο οποίος θα προσδιορίσει την περιβαλλοντική οφειλή της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (πριν προφανώς τη θεσμοθέτηση των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης)
Παρατηρητήριο (σελ 151)
Καταρχάς
αξιολογείται θετικά η πρόθεση σύστασης ενός Παρατηρητηρίου ως μια διακριτή
οντότητα μέσα στον Μηχανισμό Διακυβέρνησης. Ωστόσο αυτό πρέπει να έχει σαφή
περιφερειακή αναφορά και να συνδέεται με τη δυνατότητα λήψης απόφασης για τα
εδαφικά σχέδια μετάβασης.
Απασχόληση
Οι
πολιτικές απασχόλησης από το Κέντρο μέσω του ΟΑΕΔ πρέπει να αποκεντρωθούν και
να δούμε αντίστοιχα συστήματα με ευρωπαϊκή εμπειρία.
Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού ΔΑΜ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης)
(σελ. 151)
Πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης το χρηματοδοτικό Πλαίσιο διότι αυτή
τη στιγμή είναι ασαφές. Για όσους γνωρίζουμε είναι ξεκάθαρο ότι αυτό έχει να
κάνει με τη διαβούλευση που υπάρχει σε επίπεδο χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
σχετικά με το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος των επιμέρους προγραμμάτων. Ωστόσο
θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το ειδικό βάρος που έχει η Δυτική Μακεδονία
δεδομένα ότι αυτή στο συντηρητικό της ποσοστό επηρεάζεται την κινητοποίηση Και
πρέπει αναλογικά να της ανάλογη και το συντριπτικό ποσοστό τον
Πόρων της ειδικής διαχειριστικής αρχής για την αναπτυξιακή
μετάβαση. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να μπούνε λογικές κλασικών
προσκλήσεων στο οποίο θα μπαίνουν με τον ίδιο τρόπο πέντε περιφέρειες της χώρας,
Δυτική Μακεδονία, Πελοποννήσου και των τριών νησιωτικών περιοχών. Είναι
προφανές και σε αυτό θέλουμε την υποστήριξή σας διότι θα πρόκειται για ξεκάθαρη
αδικία για την πλέον υποβαθμισμένη περιφέρεια της χώρας.
Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει
συμπληρωματικότητα μεταξύ των προγραμμάτων καθώς και των ειδικών τομεακών
προγραμμάτων δεσμεύοντας Πόρους για τη Δυτική Μακεδονία για τις διαδικασίες
μετάβασης έτσι ώστε το υπάρχον πρόγραμμα να μπορεί να χρηματοδοτήσει και μέρος
των περιφερειακών ενοτήτων (Γρεβενών και Καστοριάς) που ουσιαστικά είναι εκτός.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλα να έργα και δράσεις που έχουν ωριμότητα ή ήδη
πρόκειται να υλοποιηθούν με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, λογικά το Γενάρη του 2022,
να ενταχθούν προς χρηματοδότηση με μέριμνα του ΣΔΑΜ. Εδώ χρειάζεται ο κεντρικός
συντονισμός. Σε αυτό το πρόγραμμα προτείνουμε να υπάρχει δέσμευση όχι μόνο ως
προς τους άξονες και τομείς αλλά και ως προς τις Περιφέρειες στις οποίες θα
κατευθυνθούν, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο και τη Δυτική Μακεδονία ότι θα την
αναγνωριστεί η ουσιαστική υστέρηση της απασχόλησης λόγω της βίαιας
απολιγνιτοποίησης η οποία προκλήθηκε.
Επισημαίνουμε ότι ως ΤΕΕ έχουμε αναφέρει τους τομείς
για τους οποίους το άτυπο συμβόλαιο ΔΕΗ τοπικής κοινωνίας επηρέασε και στους
οποίους πρέπει να δοθεί ειδικά μέριμνα.
Σχέδιο
Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020
(σελ 154)
Προφανώς
για την έξυπνη εξειδίκευση, που είναι ουσιαστικό ζήτημα κατεύθυνσης πόρων και
στόχευσης πολιτικών θα υπάρχει συζήτηση και συνεργασία με την αντίστοιχη δομή
της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το οποίο όμως είναι ειδική λεπτομέρεια
αλλά ουσιαστική ως προς την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Χωροταξικό
και ΖΑΠ
Δεν
είναι επιστημονικά ορθό πριν την ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού που θα
λαμβάνει υπόψει τη βίαια αποβιομηχάνιση στον κλάδο της εξόρυξης λιγνίτη να
προχωρούμε χωροθετούμε δραστηριότητες με τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης.
Περιβάλλον
και Φωτοβολταικά πάρκα
Για
το 2.1.3, εκφράζεται η σιγουριά ότι η απολιγνιτοποίηση θα επιφέρει θετικές
επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η εγκατάσταση όμως ΑΠΕ στη θέση τους έχει και αυτή
επιπτώσεις στα οικοσυστήματα οι οποίες δεν αναφέρονται.
Λοιπές
επισημάνσεις
Στη
σελίδα 17 αναφέρεται ότι “η δημιουργία επιχειρηματικών και τεχνολογικών
πάρκων σε χώρους όπου λειτουργούν σήμερα λιγνιτικές μονάδες, αλλά και σε όμορες
με αυτές περιοχές, θα προσελκύσει επιχειρήσεις που θα συμβάλλουν περαιτέρω στην
οικονομική διαφοροποίηση της περιοχής”. Να μας πουν παραδείγματα στην
Ελλάδα όπου η δημιουργία τέτοιων πάρκων έχει φέρει προσελκύσει επιχειρήσεις και
αν υπάρχει συσχέτιση του μεγέθους και των γενικότερων γεωγραφικών και
οικονομικών χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών με τη Δ. Μακεδονία και την Π.Ε. Κοζάνης.
Επίσης, η θεσμοθέτηση και μόνο ή οι σκληρές υποδομές δεν είναι δυνατόν από
μόνες τους να προσελκύσουν επενδύσεις.
Επίσης σελίδα 17 “λαμβάνοντας υπόψη την τεχνογνωσία του υφιστάμενου
εργατικού δυναμικού, αυτό δύναται να αξιοποιηθεί, τόσο με την υλοποίηση
ενεργειακών υποδομών, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή
τομέα”, δηλαδή να γίνουν αγρότες; και έχει υπολογιστεί πόσοι θα
απασχοληθούν στις μελλοντικές ενεργειακές υποδομές; και στη συνέχεια
“επιχειρείται η ενίσχυση των τοπικών προϊόντων”, που επιχειρείται
γενικά εδώ και χρόνια με αποτελέσματα που δεν αρκούν για να ενισχυθεί
αποφασιστικά η οικονομία.
Παρακάτω “επιδιώκεται η ανάδειξη του πολυποίκιλου φυσικού περιβάλλοντος,
τόσο της Κοζάνης και της Φλώρινας, όσο και της ευρύτερης περιοχής, στην λογική
των ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων”, τι ποσοστό της ΟΧΕ και των ΒΑΑ
έχει υλοποιηθεί έχοντας εκπονηθεί και τα 2 εδώ και 4 χρόνια. Τα αποτελέσματα
μικρή σχέση έχουν πρώτον με τις προβλέψεις της ΟΧΕ για soft παρεμβάσεις παρά
μόνο υλοποιούνται οδοποιίες κτλ και δεύτερον τα ΒΑΑ πιθανόν να έχουν ξεπεραστεί
ως σχέδια. Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός από το μηδέν σε περιφερειακό και
τοπικό επίπεδο.
Ο τουρισμός αποτελεί το ~2% των αφίξεων, δεν επηρεάζει ουσιαστικά το ΑΕΠ της
περιοχής και αν υπάρχει στόχευση να αναπτυχθεί απαιτούνται τόσοι πόροι –
οικονομικοί και ανθρώπινοι – που δεν είναι δυνατόν να έχει οποιαδήποτε πολιτική
άμεσα αποτελέσματα, εντός της δεκαετίας.
Το εδαφικό σχέδιο υπολογίζει επηρεαζόμενους τομείς που έχουν άμεση σχέση με την
λιγνιτική δραστηριότητα ενώ στην πραγματικότητα επηρεαζόμενοι είναι οι
περισσότεροι τομείς της οικονομίας. Τουλάχιστον ας αναφέρονται ως άμεσα
επηρεαζόμενοι. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας δεν είναι επηρεαζόμενες, αρχικά
είναι θέσεις ανεργίας στη συνέχεια επανακατάρτισης ή μεταναστευτικές ροές και
στο τέλος επανατοποθετούμενες στην παραγωγή.
Σελίδα 19 “αναμένεται η ίδρυση, νέων επιχειρήσεων κατά μήκος της ευρύτερης
εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στην παραγωγή εξοπλισμού και υλικών” από
που προκύπτει αυτό;
Σελίδα 29. Για την βιώσιμη αστική κινητικότητα. ΣΒΑΚ έχει η Κοζάνη και τα
Γρεβενά, ΣΒΑΚ σε εξέλιξη η Φλώρινα και η Εορδαία. Η Καστοριά δεν έχει και δεν
πρόκειται να εκπονήσει, επειδή η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο έληξε ενώ
μικρότερα αστικά κέντρα όπως το Αμύνταιο δεν είχαν χρηματοδότηση. Ποιο θα είναι
το πλαίσιο εφαρμογής τέτοιων δράσεων;
Για το 3.3.2 να απαιτηθούν συγκεκριμένες και δομημένες διαδικασίες διαβούλευσης
με τις τοπικές κοινότητες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κατά τη λήψη
αποφάσεων. Κατά τις διαδικασίες αυτές πρέπει να παρέχεται στους φορείς η
απαραίτητη πληροφορία (χωρική, πίνακες ή κείμενα). Οι εμπλεκόμενοι φορείς δε
πρέπει μόνο να αναγνωριστούν και να κληθούν στη διαβούλευση αλλά και να τους
δοθούν εργαλεία για να είναι ουσιαστική η συμμετοχή. Σαν δείκτης ο
“αριθμός παρουσιών στις επιτροπές” είναι αρκετός; Θεωρούμε πως όχι
διότι υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Σελίδα 69 “5 βασικούς πυλώνες ανάπτυξης: Καθαρή ενέργεια, Βιομηχανία,
βιοτεχνία και εμπόριο, Έξυπνη αγροτική παραγωγή, Βιώσιμος τουρισμός, Τεχνολογία
και εκπαίδευση”, δεν αναφέρεται ο πολιτισμός. Στην περιοχή εκτός από την
άυλη πολιτιστική κληρονομιά υπάρχουν προϊστορικά, ελληνιστικά, βυζαντινά και
νεότερα μνημεία μεταξύ αυτών και της βιομηχανικής κληρονομιάς για την οποία το
ΤΕΕ έχει ήδη αναδείξει ως πυλώνα ανάπτυξης.
Σελίδα 72. Ο ψηφιακός χάρτης εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα. 1) δεν
προβλέπεται η λειτουργία του, εκτός από το χώρο υπάρχει και ο χρόνος οπότε ο
χάρτης πρέπει να αποτυπώνει τους χωρικούς μετασχηματισμούς διαχρονικά 2) εκτός
από την μορφή και την λειτουργία που αποτυπώνει ο χάρτης, η τρίτη διάσταση του
χώρου είναι η σημασία – σημειολογία. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη στις
χωροθετήσεις. Τίθεται το ζήτημα της αναγνώρισης και ανάδειξης χωρικών συμβόλων.
Εκτός από τις διοικητικές ενότητες δήμων θα είναι χρήσιμο να αναγνωριστούν μέσα
στην Περιφέρεια αναπτυξιακές χωρικές ενότητες που μπορεί να χρησιμεύσουν στην
εφαρμογή πολιτικών πχ ορεινές περιοχές ή άλλες με κοινά χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας…
Στις περισσότερες επενδύσεις το μεγάλο πρόβλημα είναι
ο χρόνος. Πρέπει να δουλέψουμε για να εξαλείψουμε αυτές τις μεγάλες
χρονικές καθυστερήσεις οι οποίες γίνονται οφείλονται στη γραφειοκρατία των
Βρυξελλών αλλά και τη δική μας και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με κλασικές δομές
και πρακτικές αλλά πρέπει να σκεφτούμε out of the box.
[1] (σελ 64) The team agrees that certainly as far as
the repurposing work is concerned, an SPV (Special Purpose Vehicle for
Reclamation and Repurposing) makes considerable sense.
Should
a holistic approach— using the land repurposing methodology and linking it to a
SSP—be pursued by the authorities, there is ample precedent in other
post-mining transitions47, as shown in Section 2.3 above, to consider an SPV.
[2] (σελ 54)Given the potential role for a Special
Purpose Vehicle (SPV) to coordinate and implement land reclamation and
repurposing activities on PPC lands, the World Bank studied in detail various
structures used in Greece to implement mega-projects such as Attiko Metro,
Athens 2004, and Egnatia Motorway S.A., but also the structures used for the
promotion of investments through European Structural and Investment Funds, and
the structures used for the promotion of strategic investments, as foreseen by
law
Μελέτη Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μεταλιγνιτική περίοδο στη Δυτική Μακεδονία (A Road Map for a Managed Transition of Coal-Dependent Regions in Western Macedonia)
Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που η υλοποίηση της διήρκεσε 20 μήνες και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2020.
Δυτική Μακεδονία: Κόντρες με τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση
Το σταμάτημα των έργων για την κατασκευή του ΑΗΣ της ΔΕΗ «Πτολεμαίδα 5» προκαλεί προβληματισμό για το κατά πόσο ο σταθμός θα είναι έτοιμος να στηρίξει το δίκτυο τηλεθέρμανσης το χειμώνα του 2021.
“Κάποιοι από εμάς”…αφιερωμένο σε μια Ευρώπη που δεν μας ταιριάζει…
Κάποιοι από εμάς… μεγαλώσαμε με το όραμα της Ευρώπης, του ενιαίου χώρου, των ενιαίων οραμάτων, του ενιαίου σχεδιασμού.
Τα δεχθήκαμε «αξιωματικά» και προχωρήσαμε… και ως άνθρωποι με πάθος υπερασπιστήκαμε αυτά τα ιδεώδη, τα υιοθετήσαμε, τα κάναμε κτήμα μας, παλέψαμε, συγκρουστήκαμε, υπομείναμε, χαμογελάσαμε, συμμετείχαμε…
Η ομορφιά της ανθρώπινης φύσης του να είσαι ζωντανός, να παλεύεις για όσα πιστεύεις… για όσα αγαπάς…
Θεωρήσαμε κάποιοι από εμάς ότι είναι ένα βήμα προς την οικουμενικότητα…όπου το χρώμα…το φύλο…η ηλικία… η εθνικότητα ή οτιδήποτε άλλο έχει «εφευρεθεί» για να διαχωρίζει προσχηματικά τους ανθρώπους δεν υφίσταται ουσιαστικά, διότι θα πρέπει να υμνούμε την ανθρώπινη ύπαρξη ως οντότητα ως δικαίωμα έκφρασης…ως ενέργεια…ως μοναδική πηγή πάθους και δημιουργίας… χωρίς διαχωρισμούς… χωρίς περιορισμούς… χωρίς το «εμείς και οι άλλοι»…
Θεωρήσαμε ότι το να είσαι «προοδευτικός», με την πραγματική σημασία του όρου και όχι των κομματικών τοποθετήσεων, είναι τιμή, παλέψαμε και παλεύουμε για αυτό…
Αυτή η Ενωμένη Ευρώπη συμφερόντων και όχι αρχών πιστεύουμε ότι δεν μας ταιριάζει…
Διότι κάποιοι από εμάς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε… να παθιαζόμαστε…
Πείτε μας αν θέλετε αθεράπευτα ρομαντικούς…πείτε μας άπειρους, ευκολόπιστους ή ουτοπικούς…αλλά θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε…
Όσα συμβαίνουν σήμερα δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά η αποτύπωση των συμπεριφορών μας σε ένα πιο συλλογικό επίπεδο… διότι οι ηγεσίες που έχουμε είναι αυτές που μας αξίζουν… ας μην παραξενευόμαστε «κάποιοι από εμάς» και απλά να διαπιστώνουμε το «έλλειμα» πολιτικών της Ευρώπης αλλά να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις…
Η κρίση φέρνει ευκαιρίες…η δική μας ευκαιρία είναι πια να ξεκαθαρίσει η «ήρα από το στάχυ» το πραγματικά προοδευτικό από το συντηρητικό… για όσους έχουμε ακόμη πάθος για τη ζωή… όπου η αλληλεγγύη θα κυριαρχεί ως ιδέα…θα είναι πάθος… και όχι απλά μια έννοια χωρίς ουσία…
Για αυτήν την Ευρώπη «κάποιοι από εμάς», λίγοι ή πολλοι δεν έχει σημασία, οφείλουμε να τους φερόμαστε ως όφειλαν να είναι…
Παρέμβαση στη διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)
Το προτεινόμενο ΕΣΕΚ προβλέπει την δέσμευση της εκπόνησης Master Plan για την απολιγνιτοποίηση στο μέσο του 2020 χωρίς να υπάρχει αναφορά στην κύρια δομή των πολιτικών και μέτρων που θα το απαρτίζουν. Λαμβάνοντας δε της δηλώσεις της ΔΕΗ περί παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, εξαιρουμένης της Πτολεμαιδας 5, το 2023, η απαίτηση άμεσης εφαρμογής συντονισμένων μέτρων στήριξης των περιοχών είναι επιβεβλημένη και θα πρέπει να αναφέρονται στο ΕΣΕΚ. Για να μην υπάρξει μη αναστρέψιμη κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση του Master Plan να υπάρξει ο όποιος σχεδιασμός της ΔΕΗ με τη συνεισφορά και των ενεργειακών εταιρειών του λεκανοπεδίου. Πιο συγκεκριμένα η σχεδιαζόμενη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στις αποθέσεις των ορυχείων δεσμεύουν εκτάσεις με μηδενική συνεισφορά στην απασχόληση, στόχο τον οποίο το Master Plan θέλει ακριβώς κυρίαρχα να αντιμετωπίσει [παρέμβαση σχετική για το εν λόγω θέμα έγινε από το ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας[1] τον Μάρτιο του 2018].
Δυναμικό ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Δύναμη μας η εμπιστοσύνη που οικοδομήσαμε με τους συναδέλφους
Σας ευχαριστούμε!
Η πρόταση της προγραμματικής σύγκλισης του Δυναμικού ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και οι απαντήσεις επί αυτής
Η παρακάνω πρόταση απεστάλη εγκαίρως σε όλους τους συνδυασμούς του ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας για λήψη απόφασης:
Εισαγωγή
Προτεινόμενο Κείμενο Προγραμματικής Σύγκλισης
-
Πιστεύουμε ακράδαντα πως η σύμπλευση και η συνεργασία όλων των δυνάμεων τουΤΕΕ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να σταθούμε τόσο στα προβλήματα της καθημερινότητας των συναδέλφων και ειδικότερα των νέων, όσο και στον αναβαθμισμένο – πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να επιτελέσει το ΤΕΕ ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως ο σημαντικότερος επιμελητηριακός φορέας επιστημόνων.
- Πιστεύουμε ότι η ενεργή συμμετοχή μας στις διαδικασίες του συνόλου των θεσμικών φορέων είναι επιβεβλημένη, με την άρθρωση επιστημονικού λόγου, με την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων για την ανάπτυξη του τόπου μας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
- Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή και η συνεισφορά κατά το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων σε ένα ανοικτό ΤΕΕ, θα αναβαθμίσει τον ουσιαστικό του ρόλο σαν Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας.
- Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί ενώνοντας δυνάμεις και συνθέτοντας απόψεις, μπορούμε και οφείλουμε να συμβάλουμε στην επίτευξη των παραπάνω, γνωρίζοντας ότι για όλους υπάρχουν ρόλοι σημαντικοί να διαδραματίσουν και πέρα των θεσμοθετημένων.
- · που θα αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια, από όπου και να προέρχεται, υποβάθμισης του ρόλου των διπλωματούχων μηχανικών συνολικά και ανά εργασιακό χώρο
- · που θα συνεισφέρει – υποστηρίζει τις μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις/πρωτοβουλίες που μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία
- που θα προτείνει και θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητα πρόσθετων δράσεων για την προστασία από τη βίαιη αποβιομηχάνιση που συντελείται στην περιφέρεια μας με το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο την επόμενη δεκαετία
- · που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας, ως περιφέρεια μετάβασης με την υποστήριξη δράσεων για την ομαλή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο
- · που θα στηρίζει τους νέους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους [με τη δημιουργία μητρώου και παροχής υποστήριξης του στο ΤΕΕ/ΤΔΜ]
- · που θα είναι παρεμβατικό και αποτελεσματικό στις πολιτικές υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των λοιπών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην περιφέρειά μας
- · που θα συνεργάζεται και θα υποστηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, με την ενεργή συμμετοχή και προστασία των συναδέλφων μας
- που θα προτείνει την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, τόνωσης των αστικών κέντρων, των ειδικών χωρικών ενοτήτων της υπαίθρου, που θα αναδεικνύει την φυσική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας.
- · που θα προκαλεί σε τακτές ημερομηνίες παντεχνικές συγκεντρώσεις, σε όλη την Περιφέρεια για την καταγραφή τόσο των επαγγελματικών θεμάτων και προβλημάτων όσο και της κατάθεσης απόψεων για αναπτυξιακά θέματα του τόπου μας
Σχέδιο Επιχειρησιακού Σχεδίου ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας
1.Υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο – Αρμοδιότητες Στρατηγικός στόχος
2.Στρατηγικές προτεραιότητες
3.Βελτίωση ικανότητας του φορέα
3.1 Θέματα οργάνωσης, στέγασης, επικοινωνίας, θέματα στελέχωσης τουφορέα
3.2 Μόνιμες Επιτροπές – ρόλος,λειτουργία
3.3 Σχεδιασμός και προτάσειςΝομαρχιακών Επιτροπών
3.4 Συνεργασία με Κεντρικό ΤΕΕ
3.5 Συνεργασίες με θεσμικούς φορείς
3.6 Εκπροσωπήσεις / διαδικασία ενημέρωσης Θεσμικών Οργάνων ΤΕΕ / υποβοήθηση εκπροσώπων
3.7 Απαλλοτρίωση και ανάδειξη Αρχοντικού Παπατέρπου
3.8 Βελτίωση εξοπλισμού
3.9 Ενεργειακή αναβάθμιση ιδιόκτητων κτιρίων
3.10 Ανασχεδιασμός βιβλιοθήκης – συνεργασία με Βιβλιοθήκη Κοζάνης
4.Διεκδικήσεις – εξωστρέφεια
4.1Αξιοποίηση Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων
4.1.1Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
4.1.2Συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ
4.1.3Αξιοποίηση πόρων ΠΔΕ με ενεργοποίηση και εθνικών
4.1.4χρηματοδοτικών εργαλείων με ενεργοποίηση Ομάδων Εργασίας
4.1.5Συμμετοχή στο σχεδιασμό πάσης φύσεως χρηματοδοτικών προγραμμάτων π.χ. Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
4.2 Εταιρικότητα ΤΕΕ με συμμετοχή σε forum / δίκτυα/ θερμοκοιτίδες/ clusters/…
4.3 Συνεχιζόμενες δράσεις (Tactical Tourism)
5.Επιστημονική υποστήριξη μελών και τοπικής κοινωνίας
5.1 Aνάπτυξη δεξιοτήτων μελών και συναφών επαγγελμάτων (π.χ. εκτιμητές ακινήτων, γνώση ιδιωτικών επενδύσεων, ενεργειακές κοινότητες, ειδικά επιστημονικά θέματα ανά ειδικότητα, σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, εξωστρέφεια, επιχειρείν, b2b)
5.2 Διοργάνωση πολυθεματικών γεγονότων επιστημονικού ενδιαφέροντος (πχ για πολιτιστική κληρονομιά, βιομηχανική κληρονομιά, βιωματικά σεμινάρια)
5.3 Ανοικτές συζητήσεις για θέματα ανάπτυξης και αξιοποίησης πόρων της περιφέρειας μας
5.4 Διοργάνωση ημερίδων / εσπερίδων για ειδικά θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος
5.5 Γραφείο υποστήριξης νέων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων
5.6 Υποστήριξη κλαδικών θεμάτων
6.Τρόπος υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδίου
6.1 Ανασχεδιασμός Μονίμων Επιτροπών
6.2 Κανόνες συμμετοχής και δημιουργίας Ομάδων Εργασίας
6.3 Έσοδα και αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου
3.5 Συνεργασίες με θεσμικούς φορείς
4.1.4χρηματοδοτικών εργαλείων με ενεργοποίηση Ομάδων Εργασίας
—————————————————————————————————————
Κατόπιν τούτου υπήρξαν συναντήσεις με την 2η παράταξη της ΔΚΜ θεωρώντας ότι η πρόταση μας “…αντιπροσωπευτικό και αναλογικό προεδρείο σύμφωνα με την δύναμη των συνδυασμών, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τη βούληση του εκλογικού σώματος είναι φυσική συνέπεια και επιβάλλεται από τους κανόνες της δημοκρατίας και της ανόθευτης υλοποίησης της απλής αναλογικής στα όργανα του ΤΕΕ…” ερμηνεύεται ως αναλογική της θέσης του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ή μέρους του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής και ότι σε όλα τα υπόλοιπα ήταν σύμφωνοι. Συζητήσαμε και επί αυτής της βάσης με τη ΔΚΜ με προτάσεις από μέρους μας οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την ολομέλεια τους σύμφωνα με όσα μας δηλώθηκαν τελικώς λιγότερο από 24 ώρες από την προγραμματισμένη συγκρότηση.
Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και με την 3η παράταξη της Νέας Πρότασης Μηχανικών η οποία ζήτησε και αυτή μονο μέρος της Προεδρίας της Διοικούσας του ΤΕΕ/τΔΜ και συζητήθηκε και αυτή η πρόταση με θετική διάθεση από μέρους μας.
Debate συνδυασμών του ΤΕΕ για τις εκλογές του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας
Ολόκληρο το debate στο top channel με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Πλιάτσο μεταξύ των εκπροσώπων των 5 συνδυασμών για όλα τα ζητήματα που αφορούν το ΤΕΕ.
Αξίζει να το παρακολουθήσει ο κάθε συνάδελφος ενόψει των επερχόμενων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Συνέντευξη στην τηλεόραση στο Flash για τις εκλογές του ΤΕΕ και διάφορα θέματα που αφορούν την περιοχή
Συνέντευξη ως επικεφαλής του Δυναμικού ΤΕΕ στην τηλεόραση του Flash για τις εκλογές του ΤΕΕ, τις εξελίξεις στα ενεργειακά, τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και για τις συνεργασίες μεταξύ των Συνδυασμών.
Το σημείο όπου γίνεται συζήτηση για τα ενεργειακά και την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαϊδα 5…
https://youtu.be/h6xghpv8nGk?t=428
Το σημείο όπου τίθεται το ερώτημα για συνεργασία των παρατάξεων για το τι προτείναμε και στο τι δεσμευόμαστε ως Δυναμικό ΤΕΕ…
https://youtu.be/h6xghpv8nGk?t=1191
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ…
Ομάδα Εργασίας από το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: “Αποτίμηση της συνεισφοράς των οικονομικών κλάδων στο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας”
Με την υπ. αριθμ Α3/Δ.Ε./Σ19/2019 απόφασή της η Διοικούσα Επιτροπή ανέθεσε με Ομάδα Εργασίας τη «Μελέτη εκτίμησης του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς μηδενικής λιγνιτικής παραγωγής – εξέταση σεναρίων». Η Ομάδα Έργου θα επικαιροποιήσει άμεσα τους δείκτες και τα σενάρια για τη μετάβαση της Περιφέρειας μας σε μηδενική λιγνιτική παραγωγή ώστε να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Επισημαίνεται ότι ήδη το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του έχει στηρίξει την περιοχή αναδεικνύοντας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τη συνεισφορά της λιγνιτικής δραστηριότητας στην τοπική οικονομία με πιο πρόσφατη παρέμβασή του την “Αποτίμηση της συνεισφοράς των οικονομικών κλάδων στο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας”
Συμμετοχή στην 6η συνάντηση των Ομάδων Εργασίας της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Platform for Coal Regions in Transition”
Στις 16-17 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η 6η συνάντηση των Ομάδων Εργασίας της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Platform for Coal Regions in Transition”, που αφορά στην υποστήριξη των ανθρακοφόρων περιφερειών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετάβασης των οικονομιών τους σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Μακεδονία.
Είναι κοινή η διαπίστωση ότι οι περιφερειακές στρατηγικές για την μετάβαση σε μια νέα εποχή χωρίς άνθρακα απαιτούν πολλή προσπάθεια και χρόνο. Αποτελούν πολυεπίπεδες διαδικασίες, όπου τα προβλήματα της απώλειας θέσεων εργασίας και η συρρίκνωση του ενεργειακού τομέα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη νέων βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Σημαντικότατο εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η ανάπτυξη ενός διαπεριφερειακού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των περιφερειών μετάβασης, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των στρατηγικών μετάβασης σε κάθε περιοχή μέσω των διαπεριφερειακών συνεργασιών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στην πρώτη μέρα της συνάντησης συντονίζοντας μαζί με την Περιφέρεια του Βραδεμβούργου (Γερμανία) την ενότητα του διαπεριφερειακού διαλόγου με τον Δημήτρη Μαυροματίδη – Συντονιστή της Ομάδας Coal Platform της Δυτικής Μακεδονίας – και με συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο την αναγκαιότητα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού ως βασικού στοιχείου των στρατηγικών μετάβασης.
«Εξοικονομώ»: Λύση μέσω του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης
Για να αρθούν οι αδικίες που προέκυψαν κατά την πρώτη και τη δεύτερη φάση του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ», ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης προτείνει στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη λύση μέσω του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.)
-«Με έναν απλό και αξιοκρατικό τρόπο είναι αναγκαίο να υπαχθούν όλοι όσοι αποδεδειγμένα προετοιμάστηκαν και μπήκαν και σε έξοδα με τη μοναδική απόδειξη που αποτελεί η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), στοιχείο αναγκαίο και άμεσα μετρήσιμο από την σελίδα του buildingcert, με ημερομηνία και ώρα. Δίχως την επαναλειτουργία της πλατφόρμας», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ σε σχετική επιστολή του.
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του ΤΕΕ/ΤΔΜ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» προς τον ΥΠΕΝ έχει ως εξής:
-«Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας αφενός την ανησυχία σας για την απρόσκοπτη και χωρίς αδικίες υλοποίηση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ και αφετέρου την ανάγκη υποστήριξης της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, θα επιθυμούσαμε να σας επισημάνουμε ότι πέραν της ανεύρεσης πρόσθετων πόρων, για να αρθούν οι αδικίες που προέκυψαν κατά την πρώτη και τη δεύτερη φάση του προγράμματος με έναν απλό και αξιοκρατικό τρόπο είναι αναγκαίο να υπαχθούν όλοι όσοι αποδεδειγμένα προετοιμάστηκαν και μπήκαν και σε έξοδα με τη μοναδική απόδειξη που αποτελεί η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), στοιχείο αναγκαίο και άμεσα μετρήσιμο από την σελίδα του buildingcert, με ημερομηνία και ώρα. Δίχως την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν δεκτοί όλοι, είτε δεν πρόλαβαν καθόλου να «πληκτρολογήσουν» τα στοιχεία τους, είτε κόλλησαν οι αιτήσεις τους για διάφορους λόγους με υπαιτιότητα κυρίως του συστήματος. Προφανώς το σύστημα πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ σε αρκετά σημεία ιδιαίτερα σε όσα δεν προβλέπονται στον οδηγό του προγράμματος. Η συνέχιση, επαναλειτουργία της πλατφόρμας υπαγωγής με τις ατέλειες, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που έχουν επισημανθεί από όλους μέχρι σήμερα, κρίνεται λανθασμένη και πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά.
Σε κάθε περίπτωση η αποδοχή όλων των παραπάνω, θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο, αξιοκρατικό και πραγματικό κατάλογο εγκεκριμένων επιλαχόντων, όπως προτείναμε και με προηγούμενη παρέμβαση μας ώστε η όλη διαδικασία να βοηθήσει ουσιστικά την προετοιμασία των πολιτών της χώρας να συμμετάσχουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια που είναι και βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, οι μηχανικοί με τη μελέτη που τους αναλογεί στην κάθε εξειδικευμένη περίπτωση, μπορούν απρόσκοπτα να υποστηρίξουν ως οι αρμόδιοι επαγγελματίες αυτή την προσπάθεια και να νιώθουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι πολίτες ικανοποιημένοι, ακολουθώντας κανόνες οι οποίοι δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως. Δε βοηθά κανέναν ο αγώνας δρόμου μιας ολιγόλεπτης ευτελιστικής διαδικασίας γρήγορης πληκτρολόγησης, όπως έγινε με το πρόσφατο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» για το οποίο ήδη έχει γίνει πληθώρα παρεμβάσεων.
Κύριε Υπουργέ, Η παραπάνω διαδικασία, λόγω της μελετητικής ωριμότητας που υπάρχει στον κλάδο της οικοδομής, θα συμβάλει αποφασιστικά και στην πρόσφατη προσπάθεια σας για ελαφρύνσεις και κίνητρα στον κλάδο της οικοδομής επιπρόσθετα του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον.
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. Ο Πρόεδρος Δημήτριος Μαυροματίδης»
Εθνική επιτροπή διακυβέρνησης για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας – Ποιοι είναι οι τέσσερις άξονες του σχεδίου της Παγκόσμιας Τράπεζας (video)
Ανέφερε τη λειτουργία της ομάδας του Coal Platform για τη Δυτική Μακεδονία όπως και το ότι δέσμευση της Ε.Ε. είναι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Καμιά περιφέρεια δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί από τη μετάβαση από την οικονομία που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Η πρωτοβουλία θα διευκολύνει την κατασκευή έργων, θα δώσει ισχυρή ώθηση στη διαδικασία μετάβασης.
Ο συνδυασμός του ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για την Αντιπροσωπεία και το Πειθαρχικό του Περιφερειακού Τμήματος
Παραθέτουμε ως ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας τους υποψήφιους του συνδυασμού μας στη Δυτικής Μακεδονία, διότι θεωρούμε σκόπιμο όλοι οι συνάδελφοι να είναι ενήμεροι για την Δυναμική Ομάδα που απαρτίζει το συνδυασμό μας, τόσο για την Αντιπροσωπεία όσο και για το Πειθαρχικό του Περιφερειακού μας Τμήματος.
Ταυτόχρονα ενημερώνουμε ότι κανένας εκ των συναδέλφων του συνδυασμού μας δεν είναι υποψήφιος σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του Κεντρικού ΤΕΕ. Διότι πιστεύουμε ότι οφείλουμε ως το πλέον δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας στη γνώση, να παλέψουμε γι’ αυτά που μας αξίζουν εκλέγοντας τους εκπροσώπους που μπορούν να σταθούν αδέσμευτα και προσηλωμένα στους σκοπούς του Περιφερειακού μας Τμήματος, με συνέπεια, ήθος, εντιμότητα, καθαρότητα, σεβασμό προς τον συνάδελφο και κυρίως να συνεργαστούν για το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος όλων μας.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ |
|||||||||||
ΑΑ
|
ΕΠΩΝΥΜΟ
|
ΟΝΟΜΑ
|
ΠΑΤΡΟΣ
|
ΕΙΔ/ΤΑ
|
ΕΡΓ.
|
||||||
ΚΟΖΑΝΗ
|
|||||||||||
1
|
ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
|
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ – ΧΑΡΙΤΙΝΗ
|
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
|
Μ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
2
|
ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
Η.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
3
|
ΓΚΕΚΑ
|
ΜΑΡΙΝΑ
|
ΗΛΙΑΣ
|
Α.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
4
|
ΔΟΥΡΒΑΣ
|
ΘΩΜΑΣ
|
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
|
Α.Τ.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
5
|
ΖΙΩΓΑΣ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
ΠΑΥΛΟΣ
|
Α.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
6
|
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
Μ.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
7
|
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
|
ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ)
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
Χ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
8
|
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
|
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΑ)
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
ΧΠΑ
|
ΔΥ
|
||||||
9
|
ΙΩΑΝΝΟΥ
|
ΧΡΗΣΤΟΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
10
|
ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
|
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|
ΙΩΑΔΗΦ
|
ΜΠ & Δ
|
ΕΕ
|
||||||
11
|
ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ
|
ΧΑΡΗΣ
|
ΜΑΡΚΟΣ
|
Η.Μ.
|
ΕΚΠ
|
||||||
12
|
ΚΑΜΠΟΥΡΛΙΔΗΣ
|
ΗΛΙΑΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
Η.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
13
|
ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ
|
ΣΑΒΒΑΣ
|
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
|
Μ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
14
|
ΚΑΣΤΑΝΑΡΑΣ
|
ΜΙΧΑΛΗΣ
|
ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ
|
Μ.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
15
|
ΚΟΚΟΛΙΟΣ
|
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ (ΜΕΝΙΟΣ)
|
ΜΙΧΑΗΛ
|
Μ.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
16
|
ΚΟΥΡΟΥΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
ΗΛΙΑΣ
|
Η.Μ.
|
ΕΚΠ
|
||||||
17
|
ΚΩΤΣΙΚΑΣ
|
ΛΑΖΑΡΟΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
18
|
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
|
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
Μ.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
19
|
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
|
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
Μ.Μ.
|
ΕΚΕΤΑ
|
||||||
20
|
ΜΑΤΑΝΑΣ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
ΧΑΡΙΛΑΟΥ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
21
|
ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
ΣΤΑΥΡΟΣ
|
Η.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
22
|
ΜΗΣΣΙΑ
|
ΔΑΦΝΗ
|
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
|
Μ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
23
|
ΜΙΜΙΚΟΥ
|
ΕΥΗ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
Α.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
24
|
ΜΥΡΩΝΙΔΗΣ
|
ΛΟΥΚΑΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
|
Α.Τ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
25
|
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
|
ΧΠΑ
|
ΔΥ
|
||||||
26
|
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
|
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
Μ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
27
|
ΠΕΚΟΠΟΥΛΟΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
Μ.Μ.
|
ΑΝΚΟ
|
||||||
28
|
ΡΑΛΛΗΣ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
|
Η.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
29
|
ΣΑΜΑΡΑ
|
ΕΛΠΙΔΑ
|
ΤΡΥΦΩΝ
|
Μ.Μ.
|
ΠΑΝ
|
||||||
30
|
ΣΟΛΙΔΑΚΗΣ
|
ΜΙΧΑΛΗΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
31
|
ΤΑΝΙΔΟΥ
|
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
|
ΣΤΑΥΡΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
32
|
ΤΟΥΡΤΟΥΡΑΣ
|
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ)
|
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
|
ΑΤΜ
|
ΕΕ
|
||||||
33
|
ΤΣΑΜΠΟΥΡΗΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
|
ΧΠΑ
|
ΕΕ
|
||||||
34
|
ΤΣΟΛΑΚΗΣ
|
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
35
|
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
Η.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
36
|
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
|
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΟΥΛΑ)
|
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
ΓΡΕΒΕΝΑ
|
|||||||||||
1
|
ΒΕΝΕΣΗΣ
|
ΧΡΗΣΤΟΣ
|
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
|
Α.Τ.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
2
|
ΝΤΩΝΑΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
3
|
ΤΖΗΜΟΡΩΤΑΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
|
|||||||||||
1
|
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
ΛΑΖΑΡΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
2
|
ΑΝΤΩΝΙΟΥ
|
ΚΩΣΤΑΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
Η.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
3
|
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
|
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
|
Α.Τ.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
4
|
ΓΙΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
|
Μ.Μ.
|
ΠΑΝ
|
||||||
5
|
ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
6
|
ΣΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
|
ΣΙΔΕΡΗΣ
|
ΙΩΑΝΝΗΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
7
|
ΤΣΙΑΓΓΟΣ
|
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
|
ΑΡΓΥΡΙΟΥ
|
Μ.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
ΦΛΩΡΙΝΑ
|
|||||||||||
1
|
ΒΙΤΚΑΣ
|
ΑΓΓΕΛΟΣ
|
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|
Μ.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
2
|
ΔΑΝΤΣΗ
|
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ)
|
ΤΡΥΦΩΝ
|
ΧΠΑ
|
ΕΕ
|
||||||
3
|
ΙΩΑΝΝΟΥ
|
ΗΛΙΑΣ
|
ΠΑΥΛΟΥ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
4
|
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
|
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
|
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
|
Η.Μ.
|
ΔΕΤΕΠΑ
|
||||||
5
|
ΠΗΛΕΙΔΗΣ
|
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
|
ΠΛΑΤΩΝ
|
Π.Μ.
|
ΔΥ
|
||||||
6
|
ΣΤΑΒΑΡΗΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ |
|||||||||||
ΑΑ
|
ΕΠΩΝΥΜΟ
|
ΟΝΟΜΑ
|
ΠΑΤΡΟΣ
|
ΕΙΔ/ΤΑ
|
ΕΡΓ.
|
||||||
1
|
ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
|
ΕΛΙΣΑΒΕΤ
|
ΙΩΑΚΕΙΜ
|
Χ.Μ.
|
ΠΑΝ
|
||||||
2
|
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
|
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
|
ΔΑΜΙΑΝΟΣ
|
Χ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
3
|
ΚΩΤΣΙΔΗΣ
|
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
|
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
|
Μ.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
4
|
ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
Α.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
5
|
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
Χ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
6
|
ΤΖΙΟΥΤΖΙΟΣ
|
ΑΛΕΞΙΟΣ
|
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|
Π.Μ.
|
ΕΕ
|
||||||
7
|
ΤΟΤΙΚΙΔΗΣ
|
ΧΡΗΣΤΟΣ
|
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|
Η.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
8
|
ΦΙΛΙΟΣ
|
ΦΙΛΙΠΠΟΣ
|
ΑΣΤΕΡΙΟΣ
|
Α.Τ.Μ.
|
ΔΕΗ
|
||||||
dynamikotee.blogspot.gr
Επικεφαλής
του Δυναμικού ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας είναι ο συνάδελφος Δημήτρης Μαυροματίδης
Μπορούν να
επιλεγούν έως 18 υποψήφιοι συνάδελφοι ανεξαρτήτως Νομού για την Αντιπροσωπεία
και έως 3 για το Πειθαρχικό
Παρέμβαση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονιας για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
|
Ο Πρόεδρος
|
Δημήτρης Μαυροματίδης
|
Platform for Coal Regions in Transition: Συμμετοχή στην 5η συνάντηση του working group στις Βρυξέλλες
Τη Δευτέρα 15 έως την Τρίτη 16 Ιουλίου πραγματοποιείται η 5η συνάντηση του working group για το “Platform for Coal Regions in Transition”.
Για να το παρακολουθήσει κάποιος ζωντανά κλικ εδω
Η agenda της συνάντησης βρίσκεται εδώ…
Ειδικοτέρα για τα θέματα ενδιαφέροντος της Δυτικής Μακεδονίας:
Την Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 17:40~19:30 ώρα Ελλάδας, υπάρχει ένας κύκλος συζήτησης που συντονίζεται από την Ομάδα Έργου της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα “Inter-regional network: a way to bring different partners into discussion and action” και έχει ως στόχο να παρουσιάσει και να συζητήσει το όραμα και τους στόχους ενός νέου δικτύου περιοχών άνθρακα. Επίσης στοχεύει να εξετάσει και να αναπτύξει τρόπους εξετάζοντας για τον καλύτερο τρόπο συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των περιφερειών που βρίσκονται σε μετάβαση.
Την Τρίτη 16 Ιουλίου θα υπάρξει ειδική θεματική ενότητα “Transition strategy I: the cases of Slovakia and Greece” όπου θα παρουσιαστούν εμπειρίες από την ανάπτυξη στρατηγικών μετάβασης, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα) και της Άνω Νίτσας (Σλοβακία).
Γενικότερα θα υπάρξουν διάφορες συναντήσεις και θα παραβρίσκεται και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία και θα αναπτύξει και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέλη την Ομάδας Εργασίας την πορεία της τεχνικής στήριξης προς τη Δυτική Μακεδονία.
Πραγματοποιήθηκε από το Τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, βράβευση φοιτητών τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας για συμμετοχή τους στην ομάδα Τyφoon ΜotoRacing
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8/5/2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΔΜ), εκδήλωση βράβευσης από μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του, προς τιμήν των φοιτητών/φοιτητριών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που συμμετείχαν στη φοιτητική ομάδα της Τyφoon ΜotoRacing και στο σχεδιασμό, στην ανάλυση και στην κατασκευή της πολυβραβευμένης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας «Χίμαιρα».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΜ κ. Μαυροματίδης Δημήτρης τονίζοντας ότι το μέλλον προοιωνίζεται λαμπρό για τους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς διπλωματούχους μηχανικούς του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μετά τα βραβευμένα επιτεύγματά τους.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας Επ. Καθηγητής κ. Δημήτρης Γιαγκόπουλος αναφέρθηκε στην ομάδα Τyφoon ΜotoRacing, η οποία δημιουργήθηκε το 2014 από φοιτητές της σχολής μηχανολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πέρσι (Οκτώβριος 2018) η ομάδα συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό Motostudent V στην Αραγονία της Ισπανίας με το πρωτότυπο “Χίμαιρα”, μία αγωνιστική μηχανή τύπου Moto3, πετυχαίνοντας την 7η θέση στην γενική κατάταξη μεταξύ 45 πανεπιστημιακών ομάδων, ανάμεσα στις οποίες ήταν κορυφαία πολυτεχνεία της Ευρώπης, με πολλά βραβεία για το μηχανολογικό και μελετητικό σκέλος, για την ανάλυση της κατασκευής και για την καινοτομία της.
Τέλος, εκ μέρους της φοιτητικής ομάδας Τyφoon ΜotoRacing, ως αργηχός της, ο κ. Ευθύμιος Παπάς, επεσήμανε ότι οι 21 φοιτητές που συμμετείχαν πέρσι στο σχεδιασμό, στην ανάλυση και στην κατασκευή της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας «Χίμαιρα», έχουν δημιουργήσει υποομάδες για να τελειοποιήσουν το project τους, μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα 250cc. Κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένο στόχο που αφορά τη μελέτη και την ανάπτυξη του κινητήρα, του σασί, των ηλεκτρικών, των αναρτήσεων, των φρένων και της αεροδυναμικής με απώτερο στόχο την εκβιομηχάνιση στο μέλλον της μοτοσυκλέτας και τη δημιουργία ενός τελικού προϊόντος που θα κυκλοφορεί στο δρόμο.
Παρουσίαση για τις μέχρι σήμερα ενέργειες για τις διαδικασίες μετάβασης (Transition) – [DeCarb – video]
Το video που ακολουθει δείχνει την παρουσίαση μου εκ μέρους της Ομάδας για το Coal Platform για τις μέχρι σήμερα ενέργειες για τις διαδικασίες μετάβασης (Transition) και πώς πρέπει να κινηθούμε ως περιοχή…
Η παρουσίαση έγινε κατά την 1η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων μερών (Stakeholders Group Meeting) του έργου «Supporting the clean energy transition of coal-intensive EU regions» με ακρωνύμιο DeCarb του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Europe, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη 16.04.2019.
Συμμετοχή στις διαδικασίες του Coal Platform στις Βρυξέλλες [08¬09.04.2019]
Παρακάτω μπορείτε να δείτε από τη συμμετοχή ως συν-προεδρεύων στις Βρυξέλλες στο “4th Meeting of the Platform for Coal Regions in Transition, Breakout session on “Inter-regional Dialogue“
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την έναρξη του διαλόγου από μέρους μας ως συν-προεδρεύων:
Συνάντηση ΔΕΗ με World Bank και Commission για τη Δυτική Μακεδονία
Με στελέχη της World Bank και της Commission, επιφορτισμένα με την παρακολούθηση και υποστήριξη της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμ. Παναγιωτάκης και ανώτατα στελέχη της Επιχείρησης.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Δ. Μαυροματίδης, συντονιστής της ομάδας «Coal Platform» της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας έγινε αναλυτική συζήτηση για την υφιστάμενη κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και τις προοπτικές ανάπτυξης ενόψει της μείωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας.
Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της αντιμετώπισης των θεμάτων με οργανωμένο τρόπο στο πλαίσιο απολύτως ξεκάθαρων αρχών και στόχων, και πάντοτε με θεσμική λειτουργία με πλήρη
αποσαφήνιση των ρόλων και του χαρακτήρα όλων των εμπλεκομένων.
Από πλευράς ΔΕΗ τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία της εμπλοκής της World Bank και της Commission, δηλώθηκε η διάθεση και η ετοιμότητα για τη συμβολή στη χάραξη στρατηγικών
στόχων με τη συμμετοχή όλων, και έγινε αναφορά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Studio στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η δημιουργία αγροκτήματος με σύγχρονες καλλιέργειες στο χώρο του Νότιου Πεδίου και τα έργα των Φωτοβολταϊκών Σταθμών.
Συμφωνήθηκε η αποκατάσταση μόνιμης επικοινωνίας μέσω αντιπροσώπων και επανάληψης των συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο, με συγκεκριμένη ατζέντα όταν απαιτείται.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση στο σεμινάριο – εκδήλωση με θέμα «Coal Regions In Transition» που διοργανώθηκε από το Δήμο Κοζάνης, την Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Ελλάδα και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center)
Παρουσίαση εκ μέρους της Ομάδας για το Coal Platform στη Δυτική Μακεδονία στο σεμινάριο με θέμα «Coal Regions In Transition» που διοργανώθηκε από το Δήμο Κοζάνης, την Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Ελλάδα και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 6 χώρες και στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσηςπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης:
Εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος Τεχνικής βοήθειας της Ε.Ε. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (video)
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το ιστορικό για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα μετάβασης (μεταλιγνιτικής περιόδου).
Το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος Τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019.
Η Δυτική Μακεδονία συμμετέχει ως πιλοτική περιφέρεια στην Πλατφόρμα Λιγνιτικών Περιφερειών υπό μετάβαση, μια πρωτοβουλία της η οποία θα διευκολύνει την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων και τη χάραξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών στις Περιφέρειες υπό μετάβαση. Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί ώστε να επιταχύνει τη μετάβαση σε μοντέλα καθαρής ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, τις διαρθρωτικές αλλαγές, στη δημιουργία νέων δεξιοτήτων και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η Δυτική Μακεδονία, ως πιλοτική Περιφέρεια, αιτήθηκε επίσημα τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας τα κριτήρια, τις αρχές και τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας της, αποφάσισε την παροχή τεχνικής βοήθειας, η οποία θα βοηθήσει την Περιφέρεια στην πορεία της μετάβασης προς νέα οικονομικά μοντέλα, καθορίζοντας έναν λεπτομερή Οδικό Χάρτη Προσαρμογής του Λιγνιτικού Τομέα και Δίκαιης Μετάβασης.
Τοπογραφικός χάρτης οικοπέδων Ποντοκώμης με αντιστοίχιση αριθμών κλήρωσης
Κληρώθηκαν τα οικόπεδα στην Ποντοκώμη. Θα ακολουθήσουν και άλλες κληρώσεις με τους δικαιούχους. Ο χάρτης με τα οικόπεδα και τους αριθμούς, όπως τον επεξεργάστηκε η ΑΝΚΟ και αναρτήθηκε κατά την κλήρωση δίνεται παρακάτω και είναι σε μορφή dwg. Για όσους δεν μπορούν να το δούνε (οι μηχανικοί έχουν τα κατάλληλα προγράμματα) ένα ενδεικτικό πρόγραμμα δωρεάν είναι το DWG Fastview. Μπορείτε να κατεβάσετε τον χάρτη από εδώ.
ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Παρέμβαση στη διαβουλευση του ΥΠΕΝ για τον εθνικο ενεργειακο σχεδιασμο
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί θετικό βήμα η κατάθεση του μετά από σημαντικό χρόνο απουσίας σχετικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο του γενικού σχολιασμού στο κείμενο υπό διαβούλευση, με έμφαση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρονται τα ακόλουθα :
• Αναφέρονται συνολικά οι βιβλιογραφικές πηγές, χωρίς ειδική αναφορά στα σχετικά τμήματα του κειμένου με αδυναμία ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης των σχετικών εδαφίων. Επίσης η αναφορά των υφισταμένων μέτρων πολιτικής δίδεται μόνο αριθμητικά, γεγονός που δεν συνεισφέρει στην πληρότητα του κειμένου.
• Το Σχέδιο περιλαμβάνει μόνο ένα κύριο σενάριο εξέλιξης, χωρίς να αντιμετωπίζει ένα εύρος ανάπτυξης έργων ανα τεχνολογία και πιθανές διαφοροποιήσεις του σεναρίου από αστοχίες–τροποποιήσεις του αρχικού σχεδιασμού λόγω επενδυτικού πλαισίου και χρηματοδοτήσεων, υλοποίηση έργων κλπ.
• Στα αποτελέσματα του σχεδιασμού δεν δίδεται η εκτίμηση της εξέλιξης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και συγκριτική αξιολόγηση με σενάριο αναφοράς (Business as usual)
• Το σχέδιο δεν αποτυπώνει με σαφή αναφορά τη σύνδεση της ανάπτυξης των Α.Π.Ε. με την αντίστοιχη ανάπτυξη εθνικής βιομηχανίας κατασκευής Α.Π.Ε. σε επίπεδο στόχευσης και στήριξης.
Ειδικότερα δε, σε περιφερειακό επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας σημειώνονται τα ακόλουθα :
Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, γίνεται αναφορά της εξέλιξης της συνολικής ισχύος θερμικών μονάδων στο πλαίσιο της μη δεσμευτικής λειτουργίας της αγοράς χωρίς να αναφέρονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα αποσυρθούν και πότε, ούτε επίσης η ένταξη/αναβάθμιση μονάδων σύμφωνα με τις υφιστάμενες/μελλοντικές απαιτήσεις σύμφωνα με το σενάριο που εξετάσθηκε. Η αναφορά αυτή κρίνεται απαραίτητη καθώς έχει σημαντική επίδραση σε τοπικό επίπεδο ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας. Αντίστοιχη αναφορά αναμένεται και στο ΠΠ1 των πολιτικών κατευθύνσεων περιόδου 2020-30 με αναφορά σε αναμενόμενες πρωτοβουλίες σταδιακής απόσυρσης ρυπογόνων θερμικών μονάδων (σελ. 144).
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μια από τις 4 πρώτες Περιφέρεις σε μετάβαση σε σύνολο 41 ευρωπαϊκών ανθρακοφόρων περιφερειών, μετέχοντας στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. «Coal Regions in Transition Platform» και προτείνεται η ενσωμάτωση των σχετικών δράσεων ως αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού σχεδιασμού. Παρά την γενική αναφορά σε αναπτυξιακά σχέδια για τις περιοχές που θα επηρεασθούν περισσότερο από την σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα (σελ. 53-54), δεν υπάρχει πρόταση που να αφορά στις διαδικασίες καθορισμού της στρατηγικής ούτε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη της μετάβασης. Η διαδικασία της μετάβασης και η ανάπτυξη των περιοχών σε μετάβαση, επηρεάζεται από την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση των εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων, γεγονός που θα πρέπει να αναφέρεται στον σχεδιασμό σε επίπεδο τελικών χρήσεων γης, χρονικού σχεδιασμού, ιδιοκτησιακού καθεστώτος και υποχρεώσεων υλοποίησης των έργων. Η ανάπτυξη νέου περιφερειακού παραγωγικού μοντέλου μετάβασης κρίνεται αναγκαίο να αποτυπώνεται και στα βασικά χαρακτηριστικά της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 (σελ 194-196), με σχετικά ως προς τον ενεργειακό τομέα μέτρα αξιοποίησης του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνογνωσίας και αντίστοιχη πρόνοια χρηματοδότησής του.
Δημήτρης Μαυροματίδης,
Πρόεδρος Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΔΜ)
Tοποθέτηση για την αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων (video)
Τοποθέτηση ως Προέδρου ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας για την επιτακτική αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμότητα των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαϊδας και Αμυνταίου.
Το ρεπορτάζ είναι από την τηλεόραση του Flash.
Tοποθέτηση για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα (video)
Τοποθέτηση ως Προέδρου ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα.
Η δήλωση μεταδόθηκε από την τηλεόραση του Flash.
ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Επιτακτική η αναγκαιότητα άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμότητα των τηλεθερμάνσεων
Η Τηλεθέρμανση αποτελεί για δεκαετίες σημαντική υποδομή των Δήμων στην Δυτική Μακεδονία και είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου κατά τους χειμερινούς μήνες, με άμεση εξάρτηση τροφοδοσίας ενέργειας από λιγνιτικούς ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ.
Όσον αφορά την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο, οι μονάδες 3 & 4 του ΑΗΣ Καρδιάς καθώς και η 1 &2 του ΑΗΣ Αμυνταίου, μαζί και με άλλες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ΑΕ, έχουν ενταχθεί σε καθεστώς περιορισμού 17.500 ωρών λειτουργίας από το 2016 μέχρι το 2023, λόγω της εφαρμογής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό για την περιοχή, η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας θα εξυπηρετηθεί από τον νέο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 όταν αυτή τεθεί σε λειτουργία μετά το 2021 και έως τότε θα στηρίζεται στον ΑΗΣ Καρδιάς ενώ για την περίπτωση του Αμυνταίου δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και η τηλεθέρμανση εξαρτάται από την πιθανότητα αναβάθμισης της υφιστάμενης μονάδας. Σε επίπεδο υποδομών εναλλακτικών λύσεων, η Πτολεμαΐδα διαθέτει περιορισμένη εφεδρεία για κάλυψη φορτίων αιχμής και εφεδρείας / εκτάκτων αναγκών ενώ στο Αμύνταιο που δεν διαθέτει αντίστοιχα συστήματα δρομολογείται η κατασκευή εναλλακτικής πηγής θερμότητας με χρήση βιομάζας.
Στην παρούσα φάση, όλες οι μονάδες της ΔΕΗ ΑΕ που προαναφέρθηκαν έχουν καταναλώσει σημαντικό αριθμό ωρών λειτουργίας με αποτέλεσμα την άμεση διακοπή λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου και την αδυναμία λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας μετά το πέρας της φετινής θερμαντικής περιόδου, γεγονός που θα δημιουργήσει κενό τροφοδοσίας των πόλεων για τα επόμενα χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμες οι διάδοχες τεχνικές λύσεις, καθώς οι προσπάθειες που έχουν ανακοινωθεί από την ΔΕΗ ΑΕ για την επέκταση των ωρών λειτουργίας δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα.
Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί ότι τα παραπάνω δημιουργούν την αναγκαιότητα μιας συνολικής εξέτασης των συνθηκών λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων με την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου και δεσμευτικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των απαιτήσεων κάλυψης φορτίου των τηλεθερμάνσεων και μακροχρόνια μέτρα εφεδρείας, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Καθίσταται επιτακτική η αναγκαιότητα άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμότητα τα επόμενα χρόνια αλλά και την κάλυψη εφεδρειών σε μακροχρόνια βάση, λαμβάνοντας υπόψη και την φθίνουσα πορεία της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, την αύξηση των τιμών του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα καθώς και την μελλοντική διαθεσιμότητα φυσικού αερίου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG στην περιοχή με επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων διάθεσης CNG για την αξιοποίησή του από τα εγκατεστημένα συστήματα τηλεθέρμανσης.
Η αποτύπωση των τεχνικών λύσεων, η κοστολόγηση των αναγκαίων επενδύσεων, ο χρόνος υλοποίησης έργων καθώς και η κοστολόγηση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας είναι ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να εξετασθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς και να προταθούν οι βέλτιστες λύσεις που θα εξασφαλίσουν την λειτουργία της τηλεθέρμανσης και κατ’ επέκταση το μέλλον της περιοχής. Εξαιτίας των προαναφερθέντων επικείμενων αλλαγών, θεωρείται απαραίτητη η εξέταση, άμεσης προμήθειας και εγκατάστασης εφεδρικών λεβήτων διπλού καυσίμου (αερίου – πετρελαίου), προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, ποιοτική παροχή ενέργειας και ασφάλεια εφοδιασμού.
ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα είναι αναγκαιότητα
Στο συνεχώς ραγδαία μεταβαλλόμενο αναπτυξιακό η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μια πρόκληση – πρόσκληση για το μέλλον. Της συγχώνευσης για τη δημιουργία ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα.
Για το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας είναι ιστορική. Σε αυτήν όσοι βλέπουν την πρόοδο και το μέλλον της περιοχής μας πρέπει να απαντήσουν θετικά. Και εμείς απαντούμε θετικά.
Επισημαίνουμε τα παρακάτω για να ανοίξει ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων όσων μπορούν να συνεισφέρουν στο όραμα της δημιουργίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας στον τόπο μας, ως μοχλό ανάπτυξης εξωστρέφειας και παραγωγής γνώσης.
Οι επιμέρους εξελίξεις πολλές. Η διέλευση δικτύων μεταφορών και ενέργειας, η αναγκαιότητα μετάβασης σε χαμηλότερη δραστηριότητα άνθρακα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που καθιστούν κόμβο την Περιφέρεια μας, η αξιοποίηση των λιμνών και της ορεινότητας μας, ο επιβαλλόμενος ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.
Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Αφενός την αδυσώπητη ανάγκη εξεύρεσης του αναγκαίου ακαδημαϊκού δυναμικού για την υποστήριξη του εγχειρήματος και αφετέρου την ακαδημαϊκή προσέγγιση του θέματος υπό την έννοια της πληρότητας και της ενίσχυσης του νέου Πανεπιστημίου. Αντιδράσεις, παράπονα, ενοχλήσεις, μικροσυμφέροντα θα υπάρξουν όπως σε κάθε μεγάλη αλλαγή ως λογική συνέπεια της αντίδρασης των υφιστάμενων οργανισμών. Κατανοητά όλα αλλά ως εκεί.
Τι πιστεύουμε:
• Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα πρέπει να είναι στρατηγική επιδίωξη της Περιφέρειας μας.
• Επιβάλλεται η αναβάθμιση/δημιουργία σχολών και όχι σκόρπιων πανεπιστημιακών τμημάτων. Η σχολή δίνει το αναγκαίο κρίσιμο ακαδημαϊκό μέγεθος για να μπορέσει να σταθεί και να πορευθεί στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.
• Η δημιουργία των προβλεπόμενων σχολών πρέπει να είναι πλήρης και να αθροίζουν όχι ως υφιστάμενα τμήματα αλλά ως λογική ενιαίας σχολής για να μπορεί να είναι συνολική τόσο η κάλυψη των ακαδημαϊκών θεμάτων όσο και των σύγχρονων παρεμβάσεων που ένα Πανεπιστήμιο πρέπει να συνεισφέρει.
• Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων για προσέλκυση φοιτητών και εκτός χώρας και να διαδραματίσει το πανεπιστήμιο ουσιαστικό ρόλο στην επιστημονική γνώση και έρευνα ως ο κύριος πρεσβευτής της περιοχής μας. Θέμα που προφανώς χρειάζεται ειδική νομοθετική πρόβλεψη.
• Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος να είναι επαρκής, με αξιοποίηση των υφιστάμενων και των υπό κατασκευή υποδομών, χωρίς ακραίες τοπικιστικές διεκδικήσεις. Η πρόσθετη χρηματοδότηση του αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού να βγει από κοστολογημένες προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Διότι θα πρέπει το εγχείρημα να υποστηριχθεί στην πράξη και όχι με πρόχειρες λογικές για να μην ακυρωθεί.
• Το νέο ίδρυμα πρέπει, από την έναρξη λειτουργίας του, να παρουσιάζει λεπτομερές αναπτυξιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των θεμάτων τα οποία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη λειτουργία των εγχώριων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών (μειωμένη χρηματοδότηση, μεγάλη αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, παρατεταμένη διάρκεια σπουδών, αδυναμία προσέλκυσης διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό, δυσκολίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διοικητικών υπηρεσιών, δυστοκία στη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας, έλλειψη σαφούς σχεδιασμού περί των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων ανά σχολή και τμήμα κ.λ.π).
• Ο σχεδιασμός του νέου ιδρύματος οφείλει να είναι σαφής ως προς τον ερευνητικό προσανατολισμό των επιμέρους σχολών και τμημάτων ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να τοποθετείται σε υψηλή θέση βάσει ερευνητικών επιδόσεων.
Ο διάλογος πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα:
• Στο ακαδημαϊκό το οποίο θα προσδιορίσει και τις υφιστάμενες αναγκαιότητες (φοιτητών, διαδικασίες μετάβασης, υποστήριξης, αναγκαίων μαθημάτων και εργαστηρίων και συσχέτισής τους με το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες μετεξέλιξης ή ακαδημαϊκής ανέλιξης, κλπ).
• Στο αναπτυξιακό όπου η Περιφέρεια, τα Επιστημονικά Επιμελητήρια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής θα πρέπει όχι απλά να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά να στηρίξουν και τη λειτουργία του, πέρα από μικροπολιτικά συμφέροντα και αντιδράσεις.
Στο μέλλον κανείς δεν θα θυμάται τα πρόσωπα αλλά την ύπαρξη μιας ισχυρής Πανεπιστημιακής Δομής που θα υποστηρίζει την Ανάπτυξη και την Έρευνα πέρα από τα στενά όρια της Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχοντας στην παραγωγή γνώσης και υποστήριξη της ανάπτυξης ισότιμα και ουσιαστικά.
Να χτίσουμε στο νέο που έρχεται με εμπιστοσύνη όχι μόνο στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα αλλά σε όλους όσους έχουν την ψυχή να συνεισφέρουν, συνδυάζοντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο με τη στόχευση που πρέπει να έχει το Νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Tοποθέτηση στην λαϊκή συνέλευση της Ακρινής για την μετεγκατάσταση (video)
Δείτε παρακάτω ολόκληρη την τοποθέτηση του Προέδρου του ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρη Μαυροματίδη στην κρίσιμη λαϊκή συνέλευση της Ακρινής για την μετεγκατάσταση από το kozani.tv [21.09.2018].
Την παρέμβαση του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας για την “Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης Ακρινής” μπορείτε να τη δείτε εδώ…
ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης Ακρινής
Το ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας είχε επισημάνει τα ακόλουθα αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων και της Ακρινής το Σεπτέμβριο του 2017 μεταξύ άλλων για την Ακρινή για το άρθρο 147 του Ν. 4495/2017 που συμπλήρωνε το άρθρο 28 του Ν. 3937/2011:
«…Η αναφορά για την Ακρινή κρίνεται θετική υπό την έννοια της επικαιροποίησης της απόφασης μετεγκατάστασης του οικισμού που ελήφθη με το Ν. 3937/2011. Ωστόσο θα πρέπει να δοθούν προθεσμίες, σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει τις επείγουσες διαδικασίες μετεγκατάστασης των Αναργύρων, αλλά να είναι ανάλογες αυτών. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να δοθεί άμεσα ημερομηνία για την έγκριση του ήδη υποβληθέντος σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο αρμόδιο Υπουργείο και να ακολουθηθούν οι αντίστοιχες συνοπτικές και προβλεπόμενες διαδικασίες των Αναργύρων και για την Ακρινή, μετά την πρωθύστερη ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους Ανάργυρους.»
Μέχρι σήμερα παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση, που ουσιαστικά είναι αθέτηση των όσων έχουν λεχθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, δεδομένου ότι έχει ήδη υποβληθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προς το αρμόδιο Υπουργείο από τη ΔΕΗ σε συνέχεια του άρθρου 147 του Ν. 4495/2017, χωρίς να έχει υπάρξει απάντηση για ποιο λόγο δεν εγκρίνεται. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες της μεταγκατάστασης της Ακρινής, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 3937/2011 που είναι σε ισχύ προβλέπουν ότι «…θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη» και ότι «η δαπάνη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, καθώς και της αποκατάστασης και απελευθέρωσης των εκτάσεων των υφιστάμενων οικισμών, θα βαρύνει κατά το ήμισυ τη ΔΕΗ Α.Ε. και κατά το υπόλοιπο ήμισυ τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι δε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα κηρυχθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και θα τις επισπεύδει».
Ζητείται άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να απαντήσει με επίσημο τρόπο, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής και τι προβλέπεται για την υλοποίηση της μετεγκατάστασής της με σαφές χρονοδιάγραμμα. Το παραπάνω οφείλει να γίνει και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου από τους εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Διαφορετικά μιλάμε για μια σκόπιμη καθυστέρηση και παρελκυστική τακτική η οποία δεν τιμά κανέναν. Η πολιτεία έχει συνέχεια και οι αποφάσεις και οι νόμοι ανατρέπονται μόνο με αποφάσεις και νόμους. Η μη υλοποίηση τους δεν είναι αποδεκτή για ένα κράτος δικαίου.
Επίσης επισημαίνουμε ότι το ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας για το ζήτημα της καταγραφής των ιδιοκτησιών της Ακρινής είναι στη διάθεση των αρμοδίων Υπηρεσιών, εφόσον του ζητηθεί αρμοδίως, να συνδράμει με μέλη του για την επίσπευση των διαδικασιών.
Μπορείτε εδώ να δείτε την ισχύουσα νομοθεσία για τη μετεγκατάσταση Ακρινής και Αναργύρων
Η στήριξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να είναι συνεχής…
To 2013 με στόχο την αποτροπή του κλεισίματος του Πανεπιστημίου με το Σχέδιο Αθηνά ο Δήμος Κοζάνης με συντονιστή και εισηγητή τον γράφοντα, ως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, είχε προετοιμάσει Υπόμνημα [1] όπου τεκμηρίωνε για ποιο λόγο δεν έπρεπε να συρρικνωθεί η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία. Τότε έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης [2] και κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Το Υπόμνημα αυτό είχε αποσταλεί στη Βουλή και στους τότε εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και αφορούσε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι τότε δώσαμε την απαραίτητη τεκμηρίωση με όρους αναπτυξιακούς για τη διατήρηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία. Οι όροι αφορούσαν τη στήριξη της Περιφερειακής Ανάπτυξης και του ευρύτερου ρόλου που παίζει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τότε απομονώθηκαν οι ιδιοτελείς επιδιώξεις προσώπων που επιδίωκαν την κατάργηση του Πανεπιστημίου. Ήταν το μοναδικό κείμενο που αποτύπωνε τις θέσεις της Περιφέρειας για τη Δυτική Μακεδονία.
Σήμερα η νέα πρόκληση της συγχώνευσης για τη δημιουργία ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα είναι ιστορική. Και σε αυτήν όσοι βλέπουν την πρόοδο και το μέλλον της περιοχής μας πρέπει να απαντήσουν θετικά. Να χτίσουμε στο νέο που έρχεται με εμπιστοσύνη όχι μόνο στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα αλλά σε όλους όσους έχουν την ψυχή να συνεισφέρουν, συνδυάζοντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο με τη στόχευση που πρέπει να έχει το Νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Το οφείλουμε στην επόμενη γενιά.
[1] Τεκμηρίωση θέσεων και απόψεων για το Σχέδιο Αθηνά στην κατεύθυνση ισχυρών και αυτοδιοίκητων ακαδημαϊκών δομών στη Δυτική Μακεδονία από τον Δήμο Κοζάνης
[2] Δράσεις όπως φαίνονται μέσα από το blog mavromatidis.gr…
Επίσκεψη World Bank και μελών Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Τεχνικής Στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας για θέματα μετάβασης
Η Δυτική Μακεδονία συμμετέχοντας ως πιλοτική Περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Coal Regions in Transition Platform» έχει ενταχθεί κατόπιν αιτήσεώς της στο πακέτο Τεχνικής Στήριξης της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της μετάβασης σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης.
Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και τα πεδία ενδιαφέροντος της τεχνικής βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας, ξενάγηση και σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και εκτενείς συσκέψεις με φορείς της περιοχής και την Ομάδα Έργου της Περιφέρειας για τη μετάβαση.
Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική για τη χάραξη της πορείας της Δυτικής Μακεδονίας προς ένα οικονομικό μοντέλο χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης. Ουσιαστικά αφορά την έναρξη της σοβαρότερης προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων στη Δυτική Μακεδονία από τη μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας με την τεχνική υποστήριξη, πέραν του τοπικού επιστημονικού δυναμικού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κλείνοντας τα συμπεράσματα της τεχνικής συνάντησης εργασίας ανέφερε ότι «Η κλιματική αλλαγή μας φέρνει μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις που πρέπει να είναι στέρεες και να δίνουν προοπτική στο μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας με μόνο γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων. Πρέπει να δουλέψουμε χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες αφήνοντας εσάς, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που έχουν γνώση να εργαστείτε για να δώσετε σε εμάς τον οδικό χάρτη των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μετάβασης και την σωστή αποκατάσταση και αξιοποίηση των εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη. Είναι μια πρόκληση και για την Ευρωπαϊκή Ένωση η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος που θα πρέπει να λάβει υπόψη στις προτεινόμενες δράσεις και τη γεωστρατηγική θέση της Δυτικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή».
Συνέντευξη στην ΕΤ3 για το Coal Platform και τη δραστηριότητα του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας
Συνέντευξη στην ΕΤ3 για θέματα κατά τη διάρκεια του 1ου Ευρωπαικού Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση των ανθρακοφόρων / λιγνιτικών περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη την Τετάρτη 19 Σεπ 2018. Έγινε αναφορά και στη δραστηριότητα του ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας και στην εγκαιρη και πολλαπλή ενημέρωση και προειδοποιήσεις που απηύθηνε τα τελευταία χρόνια για τη συρίκνωση των θέσεων απασχόλησης με τεκμηρίωση καθώς και για το Coal Platform.
Παρέμβαση στο 1ο Ευρωπαικό Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση των ανθρακοφόρων / λιγνιτικών περιφερειών
Παρέμβαση στο 1ο Ευρωπαικό Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση των ανθρακοφόρων / λιγνιτικών περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.
Έγινε τοποθέτηση για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην κατεύθυνηση της μετάβασης σε οικονομίες χαμηλότερης χρήσης του άνθρακα μέσα από την πρωτοβουλία Coal Platform και οι αναγκαίες διαδικασίες προσαρμογής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική περίοδο.
Συνεχίζεται ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξειδίκευση της υποστήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα θέματα μετάβασης
Αντιπροσωπεία της Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, παραβρέθηκε στην 2η Τεχνική Συνάντηση «Coal Regions in Transition Platform» που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 και 13 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες με στόχο την υποστήριξη των περιφερειών άνθρακα στην διαδικασία μετάβασης τους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή.
Στην Αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βοσκόπουλος και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης. Από την Ομάδα Έργου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ και Διευθυντής του ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος, ο διευθυντής της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Λευτέρης Τοπάλογλου, ο Ερευνητής Β’ του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Διονύσης Γιαννακόπουλος και ο Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Ευάγγελος Καρλόπουλος.
Πέραν της συμμετοχής στην εκδήλωση παρουσίασης νέων Περιφερειών στην Πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται σε μετάβαση πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στα πλαίσια της υποστήριξης της Δυτικής Μακεδονίας, σε συνέχεια της Τεχνικής Συνάντησης Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τον Γενικό Γραμματέα Μ. Βερροιόπουλο και τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας κ. Klaus-Dieter Borchardt την Τετάρτη 4 Ιουλίου.
Η πρώτη συνάντηση έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου το απόγευμα με την Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων και την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS) για το θέμα της Τεχνικής Στήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την οποία έχει εγκριθεί το ποσό των 500.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην συνάντηση τέθηκαν θέματα εξειδίκευσης της Τεχνικής Στήριξης σε σχέση με τις ανάγκες μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένας εκ των κορυφαίων θεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο θα υποστηρίξει τη Δυτική Μακεδονία στις αναγκαίες διαδικασίες μετάβασης. Αποφασίστηκε να ενταθούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο και να υπάρξει επιτόπια επίσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Δυτική Μακεδονία τους επόμενους τρεις μήνες.
Η δεύτερη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου με στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειών κ. Erich Unterwurzacher, κατά την οποία αναλύθηκε η στρατηγική της Δυτικής Μακεδονίας για τις διαδικασίες μετάβασης καθώς και το πλαίσιο των αναμενόμενων ενεργειών υποστήριξης εκ μέρους των Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συγκεκριμενοποίηση έργων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων αποφάσισαν την εντατικοποίηση των ενεργειών το αμέσως επόμενο διάστημα με εκτενή διαβούλευση στο σύνολο των φορέων και πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας διότι η μετάβαση είναι ένα θέμα που αφορά την επιβίωση της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά όλους.
ΤΕΕ τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Θέσεις σχετικά με τη διαβούλευση του ΥΠΕΝ για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έχει διαμορφώσει ένα πλέγμα πολιτικών πρωτοβουλιών και μέτρων για την μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου ενεργειακού μοντέλου με ταυτόχρονη στήριξη των παραγωγικών κλάδων που θα πληγούν, αλλά και με την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας.
Θετικό μέτρο προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των περιοχών υψηλής εξάρτησης από την λιγνιτική βιομηχανία, όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί η απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας να θεσπίσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης υποστηρίζοντας. με πόρους από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. έργα που θα επιτρέψουν την διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Το ΤΕΕ/ΤΔΜ θεωρεί ότι η απόφαση αυτή λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια της Δυτικής Μακεδονίας η οποία ήδη εξετάζει τα θέματα του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της, στην κατεύθυνση πάντα ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου που να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, συμμετέχοντας ως μια από τις τέσσερες πιλοτικές Περιφέρειες στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Coal Regions in Transition Platform”.
Επιπλέον, το ΤΕΕ/ΤΔΜ, με απόφαση της Αντιπροσωπείας του αποφάσισε να υποστηρίξει τη διαδικασία μετάβασης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το Coal Platform με το σύνολο των Μονίμων Επιτροπών του. Άλλωστε, πρώτο αυτό ολοκλήρωσε την «Αποτίμηση της συνεισφοράς των οικονομικών κλάδων στο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας» αναδεικνύοντας και πρόσφατα κατά την παρέμβαση του στη Βουλή, την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων ζητώντας «…να αποτυπωθούν και οι υποχρεώσεις /δεσμεύσεις των νέων εταιρειών στη τοπική κοινωνία και πρωτίστως να αναδειχθεί η ουσία του προβλήματος της εξεύρεσης κεφαλαίων για να υπάρξουν επενδύσεις και ανάσχεση της φθίνουσας πορείας των λιγνιτικών περιοχών και προφανώς της ενεργειακής καρδιάς της Δυτικής Μακεδονίας…». Αυτό που πρέπει πρωτίστως να διασφαλιστεί είναι η ύπαρξη ενός καλά συγκροτημένου και πολύ καλά μελετημένου σχεδίου συνεισφοράς της Δυτικής Μακεδονίας που θα την διατηρήσει ως το «Ενεργειακό Κέντρο» της χώρας και σε αυτό το Ταμείο Δίκαιας μετάβασης πρέπει να απαντά ως στρατηγική επιλογή.
Το ΤΕΕ/ΤΔΜ, λαμβάνοντας υπόψη τους σχεδιασμούς και τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, επισημαίνει την αναγκαιότητα της κοινής στόχευσης και συμπληρωματικότητας των δράσεων όλων των πρωτοβουλιών και μέτρων που στηρίζουν τη διαδικασία μετάβασης.
Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι διακριτό εργαλείο. Αντίθετα, οι πόροι του, προέρχονται από μέρος των εσόδων από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία είναι κάτω από την κεντρική διαχείριση της πολιτείας.
Για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης επισημάνθηκε «Η διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού θα γίνεται κεντρικά, από κρατικό φορέα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Επισημαίνουμε ότι η προτεινόμενη προσσέγιση θα αυξήσει την πολυπλοκότητα χωρίς ουσιαστικό όφελος δίνοντας λάθος μήνυμα. Προτείνεται ο παραπάνω φορέας που θα διαχειρίζεται και θα εποπτεύει το συνολικό εγχείρημα να εδρεύει στην περιοχή ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την υπάρχουσα δομή, τέτοιος δημόσιος φορέας θα μπορούσε να είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης το οποίο λειτουργεί με όλες τις νομιμες διαδικασίες ή εάν επιλεγούν διαδικασίες τύπου ΕΣΠΑ, η Υπηρεσία Διαχείρισης του αντίστοιχου ΠΕΠ.
Ωστόσο τολμούμε να προτείνουμε οι δράσεις του να μην ακολουθούν διαδικασίες τύπου ΕΣΠΑ για να υπάρχει καλύτερη στόχευση και υλοποίηση δράσεων/έργων με πιο γρήγορο και άμεσο αποτέλεσμα, η οποία θα είναι προδιαγεγραμμένη και ξεκάθαρη με αποφυγή των λαθών του παρελθόντος. Για τα παραπάνω προφανώς συμφωνούμε να ακολουθηθεί νομοθετική ρύθμιση. Το ΤΕΕ/ΤΔΜ θα συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση με Ομάδες Εργασίας σύμφωνα με το θεσμικό του πλαίσιο όπως έχει αποδείξει έως τώρα και με τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που κατέθεσε.
Επισημαίνεται ότι προφανώς και θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να είναι τελικοί δικαιούχοι και φορείς εκτός Δυτικής Μακεδονίας αρκεί να υπηρετούν οι δράσεις τους ένα συγκροτημένο σχέδιο δράσης που η Δυτική Μακεδονία ήδη επεξεργάζεται σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ μέσω του Coal Platform.
Εάν το ΥΠΕΝ επιμένει στην άποψη του τότε προτείνεται η ύπαρξη ειδικού μέτρου αποκλειστικά μόνο για δράσεις υποστήριξης του Coal Platform με δικαιούχους τους παραπάνω φορείς ώστε να μην ακυρωθεί η προσπάθεια των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί με πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
Οι δράσεις θα πρέπει επίσης να αφορούν κατά κύριο λόγο τον ιδιωτικό τομέα ή τις συμπράξεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα, με έμφαση στην καινοτομία στις οποίες θα πρέπει να αποτυπώνεται το πλήθος των νέων θέσεων εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν. Είναι προφανές ότι υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης βαριάς βιομηχανίας από ιδιώτες με τα ανάλογα κίνητρα και φυσικά τηρώντας πάντα τους περιβαλλοντικούς όρους και κανόνες. Βιομηχανική κουλτούρα στην περιοχή υπάρχει, το ανθρώπινο δυναμικό είναι εδώ, αυτό που χρειάζεται είναι βούληση και σωστή διαχείριση.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι δράσεις καθαρής ενέργειας που μνημονεύονται είναι σημαντικές αλλά δεν είναι ο στόχος της μετάβασης αλλά απόρροια αυτής ειδικά οι ΑΠΕ. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι θέμα που το ΥΠΕΝ, όπως σας έχει σταλεί πολλαπλώς από το ΤΕΕ/ΤΔΜ, είναι σημαντική δράση στην οποία δεν έγινε σωστή κατανομή πόρων διότι δεν έλαβε υπόψη τη δυσμενέστερη κλιματική ζώνη στην οποία η Δυτική Μακεδονία είναι στο σύνολο της.
Πρόταση μας είναι να υπάρξει μια προσαρμογή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στις χρηματοδοτικές ανάγκες ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία, σε συνεννόηση και ακολουθία με την Τεχνική στήριξη της SRSS και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συντονίζει και το ΤΕΕ/ΤΔΜ όπου απαιτείται συνεισφέρει.
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μαυροματίδης
Συνέντευξη στην Ώρα Αιχμής στο Flash για θέματα στήριξης επιχειρηματικότητας και μεταλιγνιτικής περιόδου
Συνέντευξη στην Ηλιάδου Φωτεινή στην ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ της τηλεόρασης του Flash για θέματα επιχειρηματικότητας, τη συνεργασία Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καθώς και θέματα μεταλιγνιτικής περιόδου και ΤΕΕ.
Παράκατω μπορείτε να δείτε το απόσπασμα:
Τοποθέτηση μου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη ΔΕΗ
Το παρακάτω video είναι από την τοποθέτηση μου ως Προέδρου του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής [23.04.18] για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη & το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» όπου ακούστηκαν οι απόψεις των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας [περιλαμβάνεται video και έγγραφη τοποθέτηση]:
- Η Δυτική Μακεδονία εισήλθε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης το 2006, αρκετά πριν από την έναρξη της εθνικής οικονομικής κρίσης (2009), ενώ τα αποτελέσματα της κρίσης εμφάνισαν ηπιότερα χαρακτηριστικά συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Γεγονός που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα μονοκαλλιέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ Α.Ε. και την ισχυρή εξάρτηση της τοπικής αγοράς εργασίας από τη βιομηχανία λιγνίτη
- Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, ο πολλαπλασιαστής εισοδήματος που δημιουργεί η λιγνιτική βιομηχανία είναι 2.6.
- Σε επίπεδο Περιφέρειας, δεν υπάρχουν δυναμικοί παραγωγικοί κλάδοι οι οποίοι θα μπορούσαν σωρευτικά, στο ορατό τουλάχιστον μέλλον, να υποκαταστήσουν τη φθίνουσα λιγνιτική δραστηριότητα τόσο με όρους απασχόλησης όσο και με όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.
- Από το έτος 2004 έως σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 10 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία λιγνίτη, ενώ την επόμενη δεκαπενταετία θα έχουν χαθεί 14,5 χιλιάδες, δηλαδή το 70% των θέσεων εργασίας που υπήρχαν το 2004.
- Η περιοχή βρίσκεται ήδη σε σταδιακή μετάβαση. Η Δυτική Μακεδονία είναι πιλοτική περιφέρεια στην κορυφαία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το CoalRegionsinTransitionPlatform που είναι η υποστήριξη στις διαδικασίες μετάβασης των περιφερειών με ισχυρή εξάρτηση στην βιομηχανία άνθρακα προς ένα νέο βιώσιμο και αναπτυξιακό μοντέλο καθώς και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών. Η Περιφέρεια μας συμμετείχε στις 26 – 27 Φεβρουαρίου στην πρώτη τεχνική συνάντηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στις Βρυξέλλες και ήδη έχει ζητηθεί Τεχνική Στήριξη, γεγονός που είναι σε γνώση του ΥΠΕΝ, όσον αφορά τις αντίστοιχες διαδικασίες, τον φορέα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
- Σε αυτό το νομοσχέδιο οφείλει να προβλεφθεί όχι μόνο η διατήρηση του νέου Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης αλλά να αποτυπωθούν και οι υποχρεώσεις / δεσμεύσεις των νέων εταιρειών στη τοπική κοινωνία και πρωτίστως να αναδειχθεί η ουσία του προβλήματος της εξεύρεσης κεφαλαίων για να υπάρξουν επενδύσεις και ανάσχεση της φθίνουσας πορείας των λιγνιτικών περιοχών και προφανώς της ενεργειακής καρδιάς της Δυτικής Μακεδονίας. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη των περιοχών που δραστηριοποιείται η λιγνιτική βιομηχανία.
«H ανάπτυξη ικανοτήτων για τους επιχειρηματίες» το θέμα του 3ου Διεθνούς Θεματικού Εργαστηρίου, που υλοποιήθηκε στην Κοζάνη
Συνέντευξη στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Θεματικού Εργαστηρίου με θέμα «H ανάπτυξη ικανοτήτων για τους επιχειρηματίες», που υλοποιήθηκε στην Κοζάνη στα πλαίσια του έγρου REBORN του Interreg Europe 2014-2020 που συμμετέχει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο καλείται να στηρίξει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης ή αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες που οδηγούν σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Το επίσημο Δελτίο Τύπου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης με την επίσκεψη και στο ΕΒΕ Κοζάνης (κλικ)
Από το ρεπορτάζ του Top Channel παρακάτω με δηλώσεις συμμετεχόντων…
Ας…
ας αισθανθούμε…
ας νιώσουμε ..
ας ομορφύνουμε τη ζωή μας και των ανθρώπων μας…
ας κλείσουμε τα μάτια και ας ονειρευτούμε…
ας κατακλύσουμε με αγάπη και κατανόηση το περιβάλλον μας…
ας δώσουμε ουσία και περιεχόμενο στο λογο μας…
ας προσφέρουμε χωρίς να πάρουμε…
ας πούμε Καλή Ανάσταση με περιεχόμενο …
ΔΙΟΤΙ τότε το “ας” θα γίνει πράξη και ο κόσμος μας, με τα δικά μας “σύνορα”, μεσα από τα δικά μας “ματια”, θα γίνει καλύτερος… και η “Ανάσταση” θα πραγματωθεί…
Δημήτρης
Τοποθέτηση για τα θέματα της ΔΕΗ [Νέα μελέτη ΤΕΕ για τη συνεισφορά του λιγνίτη, φωτοβολταϊκό 200ΜW, ανάληψη περιβαλλοντικής ευθύνης] (video)
Τοποθέτηση μεταξύ άλλων για ανάγκη κινητοποίησης όλων των φορέων αναφορικά με τις επικείμενες εξελίξεις στη ΔΕΗ δεδομένου ότι η συνεισφορά της λιγνιτικής δραστηριότητας στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλη σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε το ΤΕΕ. Αναλυτικότερα έγινε αναφορά για τα παρακάτω θέματα:
την μελέτη του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για την “Αποτίμηση της συνεισφοράς των οικονομικών κλάδων στο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας”
για τις επισημάνσεις του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας “περί ανάληψης περιβαλλοντικής ευθύνης για την εξορυκτική δραστηριότητα και την ηλεκτροπαραγωγή στη Δυτική Μακεδονία”
την παρέμβαση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για την “αναθέρμανση του σχεδιασμού κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία”.
Η τοποθέτηση από το ρεπορτάζ του Top [29.03.2018] δίνεται παρακάτω:
Συνέντευξη Δημήτρη Μαυροματίδη στον Ζήση Πιτσιάβα στο Top για μια σειρά επίκαιρων θεμάτων (video)
Συνέντευξη στον Ζήση Πιτσιάβα στην εκπομπή “Έκτακτη έκδοση” στην τηλεόραση του Top [30.03.2018].
Στα θέματα που συζητήθηκαν: η δραστηριότητα του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας, το “Εξοικονομώ ΙΙ” και οι συνεχόμενες παρεμβάσεις του ΤΕΕ, το ΣΒΑΚ Κοζάνης, οι παρεμβάσεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τα ενεργειακά με ανάλυση των τελευταίων παρεμβάσεων του ΤΕΕ, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών, αναπτυξιακά θέματα και διάφορα γενικότερα θέματα ενδιαφέροντος.
Η συνέντευξη παρακάτω:
Περί λαϊκισμού και “επικοινωνίας”…
Περί λαϊκισμού και “επικοινωνίας”…
Ο λαϊκισμός από οποιαδήποτε πλευρά και αν εκφέρεται είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία του τόπου μας. Η ύπαρξή του ενισχύει τις “ομαδούλες”, τα “διευθυντήρια”, τον «κομματισμό» και τους μικρούς εφήμερους “θριάμβους”, ασήμαντους ουσιαστικά στην πορεία των πραγμάτων. Η πολιτική δεν γίνεται από το «φαίνεσθαι» της «επικοινωνίας» αλλά με πράξεις ουσίας. Και είναι πρόβλημα όταν αναγορεύεται σε ουσία και αυτό το διδαχθήκαμε από την κρίση.
Η τεχνοκρατική προσέγγιση των θεμάτων και η συνακόλουθη δημιουργία της καλώς εννοούμενης πολιτικής είναι το μέσο για να φτάσουμε στο στόχο. Για να έχουμε πραγματικούς «θριάμβους», μικρούς ή μεγάλους…
Παρέμβαση ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Αποτίμηση της συνεισφοράς των οικονομικών κλάδων στο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας
Για πολλές δεκαετίες και με κορύφωση το 2002, η εξόρυξη και καύση του λιγνίτη διαμόρφωνε το 30% περίπου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Το 2014 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 42% και μάλιστα, με αυξητική δυναμική για τα επόμενα χρόνια.
Με μια πρώτη ανάγνωση και λαμβάνοντας υπόψη την κλιμακούμενη συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία, το εν λόγω εύρημα φαίνεται να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα λογικώς αναμενόμενα. Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως, με δεδομένο ότι από το 2009 εμφανίζεται μια σταδιακή πτώση του συνολικού ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας με παράλληλη συρρίκνωση όλων των παραγωγικών κλάδων σε περιφερειακό επίπεδο, προκύπτει ότι η βιομηχανία λιγνίτη αναδεικνύεται όλο και περισσότερο κυρίαρχη στην τοπική οικονομία.
Τα παραπάνω ευρήματα, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από την πρόσφατη μελέτη του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τίτλο: Επικαιροποίηση μελέτης «Εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής» -Αποτίμηση της συνεισφοράς των οικονομικών κλάδων στο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας.
Μέσα από τη μελέτη και με τη βοήθεια του μοντέλου Εισροών-Εκροών (Ε-Ε) και το μαθηματικό υπόδειγμα Leontief, επιχειρήθηκε μια συγκριτική αξιολόγηση του κλάδου εξόρυξης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη διαμόρφωση του περιφερειακού ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, αποτυπώθηκε η προοπτική εκείνων των κλάδων που έχουν τη δυναμική να εξισορροπήσουν την απώλεια πλούτου και θέσεων εργασίας, στην κατεύθυνση μιας γενικευμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας σε συνθήκες χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης προκύπτουν τα ακόλουθα γενικά συμπεράσματα:
- Η Δυτική Μακεδονία εισήλθε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης το 2006, αρκετά πριν από την έναρξη της εθνικής οικονομικής κρίσης (2009), ενώ τα αποτελέσματα της κρίσης εμφάνισαν ηπιότερα χαρακτηριστικά συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Γεγονός που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα μονοκαλλιέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ Α.Ε. και την ισχυρή εξάρτηση της τοπικής αγοράς εργασίας από τη βιομηχανία λιγνίτη
- Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης που δημιουργεί η λιγνιτική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα υψηλός. Για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται και συντηρούνται 2.6 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας (στοιχεία 2013)
- Σε επίπεδο Περιφέρειας, δεν υπάρχουν δυναμικοί παραγωγικοί κλάδοι οι οποίοι θα μπορούσαν σωρευτικά, στο ορατό τουλάχιστον μέλλον, να υποκαταστήσουν τη φθίνουσα λιγνιτική δραστηριότητα τόσο με όρους απασχόλησης όσο και με όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.
- Από το έτος 2004 έως σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 10 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία λιγνίτη, ενώ την επόμενη δεκαπενταετία θα έχουν χαθεί 14,5 χιλιάδες, δηλαδή το 70% των θέσεων εργασίας που υπήρχαν το 2004.
Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα γίνεται κατανοητό ότι εάν δεν δρομολογηθούν άμεσα αναπτυξιακές δράσεις μεγάλης κλίμακας και ισχυρού δείκτη στήριξης της απασχόλησης, θα επέλθει ισχυρή αποβιομηχάνιση, απώλεια του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής, κίνδυνος αποσταθεροποίησης του παραγωγικού ιστού με δυσκολία ανάταξης της τοπικής οικονομίας.
Αυτών δεδομένων η διαμόρφωση μιας Νέας Συμφωνίας (New Deal) για την αξιοποίηση του λιγνίτη σε τεχνολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα. Δρομολογώντας παράλληλα ένα πολυετές σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής, με έμφαση στους κλάδους που μπορούν να αποκτήσουν δυναμικά χαρακτηριστικά ως προς τους δείκτες παραγωγής, απασχόλησης και εισοδήματος και να πυροδοτήσουν την δραστηριοποίηση τοπικών δορυφορικών επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας.
Aίτημα αύξησης χρηματοδότησης Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στη Δυτική Μακεδονία από το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», με την προγραμματισμένη έναρξη καταχώρησης στη σχετική πλατφόρμα των αίτησεων των ενδιαφερομένων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να είναι σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, εμφάνισε εξάντληση του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία σε λίγες μόνο ώρες. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «κλείδωσε» και οι μόνες αιτήσεις που θα γίνονται δεκτές από εδώ και πέρα θα καταχωρούνται ως επιλαχούσες.
Όπως είχαμε επισημάνει έγκαιρα στις 28-2-2018 («Διερεύνηση δυνατότητας αύξησης χρηματοδότησης Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στη Δυτική Μακεδονία»), η κατανομή του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος ανά Περιφέρεια, παρουσίαζε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με ιδιαίτερα μικρή χρηματοδότηση της τάξης των 6.662.055,58 ευρώ. Τονίσαμε, ότι υπήρχε άμεση ανάγκη να διερευνηθεί και να προβλεφθεί κατανομή πόρων εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Δυτικής Μακεδονίας καθώς στον συνολικό Π/Υ του Προγράμματος δεν υπάρχει καμία συνεισφορά. Ανάλογο αίτημα καταθέσαμε με την ίδια επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το ΕΤΕΑΝ για επιπλέον χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ.
Εξ’ αρχής η χρηματοδότηση του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τη Δυτική Μακεδονία ήταν πολλή χαμηλή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων της μιας Περιφέρειας που στο σύνολο της, κατατάσσεται στη δυσμενέστερη κλιματική ζώνη Δ (σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. [Θέσεις ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία] και 2014 [Διατύπωση προτάσεων ΤΕΕ/ΤΔΜ σχετικά με τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και τις επιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία].
Αιτούμαστε λοιπόν, την άμεση σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών ορίων του προγράμματος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεδομένου ότι σήμερα επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα αυτή. Δηλαδή συνεισφορά εκ μέρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποσχέσθηκε σε περίπτωση που οι αρχικοί πόροι δεν αποδειχθούν επαρκείς. Επίσης σημαντική ενίσχυση της αρχικής συνεισφοράς των πόρων του ΕΠΑΝΕΚ, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στις ευεργετικές συνέπειες της ενεργειακής κτιριακής αναβάθμισης όλοι οι ενδιαφερόμενοι, που κατατάσσονται πλέον ως επιλαχόντες ή δεν έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους, λόγω «κλειδώματος» του συστήματος.
ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Αίτημα ακύρωσης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» και αναθεώρησή της
Παρά τα τεκμηριωμένα αιτήματα πλήθος φορέων της αγοράς σχετιζόμενων με το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Kατ’ Oίκον ΙΙ», για παράταση της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα του εν λόγω Προγράμματος, με ταυτόχρονη δοκιμαστική χρήση του πληροφοριακού σύστηματος υποστήριξης, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ πως το Πρόγραμμα θα ξεκινούσε στις 8/3/2018, κατόπιν στις 12/3, τέλος στις 13/3. Γενονός που εκ’ των πραγμάτων δεν κατέστη εφικτό.
Αντιθέτως, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στους μηχανικούς-μέλη μας, καμία πρόσβαση δοκιμαστικής λειτουργίας ώστε να υπάρξει η αναγκαία για ένα τέτοιο σύνθετο πρόγραμμα εξοικείωση για να ελεγχθεί στην πράξη η χρηστικότητα και λειτουργία του συστήματος.
Εδώ και πάνω από ένα μήνα από την αναγγελία του Οδηγού Προγράμματος, οι μηχανικοί-μέλη μας έχουν «υποχρεωθεί» να παραμερίσουν όλες τις δραστηριότητές τους –και υπό την πίεση των πολιτών για άμεση υποβολή της αίτησής τους – με στόχο την πλήρη και εμπεριστατωμένη ετοιμότητα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής, όποτε αυτή ξεκινήσει. Εκατοντάδες ανθρωποώρες μηχανικών χαμένες μπροστά σε έναν Η/Υ, αναμένοντας την έναρξη της διαδικασίας από τις 28/2, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη σειρά προτεραιότητας στους πελάτες τους. Συνέπεια η πλήρης απαξίωση και εξαθλίωση του επιστημονικού κλάδου των μηχανικών και υποβάθμιση της όλης διαδικασίας.
Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο μηχανικός ως επιστήμονας, απαραίτητος για την υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» και όχι ως ένας αργόσχολος στημένος μπροστά στην οθόνη ενός Η/Υ για να ασχοληθεί τελικά με ένα σοβαρό αντικείμενο, της ενεργειακής αναβάθμισης, με μικρή αναλογικά με το χρόνο και τις γνώσεις που αφιέρωσε, αμοιβή, με υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.
Η κατάσταση σήμερα (13/3/2018) με την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα εξελίσσεται σε ένα διαρκή εμπαιγμό μηχανικών και πολιτών. Έχοντας, εντελώς λανθασμένα και αντιεπιστημονικά, μοναδικό κριτήριο επιλογής των δικαιούχων τη σειρά προτεραιότητας, η όλη διαδικασία είναι διάτρητη και διαβλητή, χωρίς το αυτονόητο δικαίωμα της ισονομίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ελεύθερη και αδιάλλειπτη πρόσβαση σε όλους, λόγω τεχνικών αδυναμιών.
Παρακαλούμε τους αρμόδιους φορείς, ΥΠΕΝ και ΕΤΕΑΝ, για την άμεση ακύρωση της διαδικασίας και την αναθεώρησή της, όπου αυτή απαιτείται. Επίσης να οριστεί ρεαλιστική ημερομηνία εκκίνησης του προγράμματος, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί η τεχνική ετοιμότητα του συστήματος.
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μαυροματίδης
ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Eπισημάνσεις περί ανάληψης περιβαλλοντικής ευθύνης για την εξορυκτική δραστηριότητα και την ηλεκτροπαραγωγή στη Δυτική Μακεδονία
Τονίστηκε η εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας και της Δημόσιας ΔΕΗ, που στήριξε το σημαντικότερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της Ελλάδας και τη δημιουργία του μεγαλύτερου λιγνιτικού κέντρου της Ν.Α. Ευρώπης. Η σχέση εμπιστοσύνης άμβλυνε το υψηλό περιφερειακό ρίσκο που ανέλαβε η Δυτική Μακεδονία, συνεισφέροντας παράλληλα στη διαχείριση των πολλαπλών επιπτώσεων της λιγνιτικής δραστηριότητας στο αστικό και φυσικό περιβάλλον.
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
|
Ο Πρόεδρος
|
Δημήτρης Μαυροματίδης
|
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, επισκέφθηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου, η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Ιβέτα Ιρίτσοβα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το θέμα που ενώνει τη Σλοβακία με την Ελλάδα και βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό το διάστημα, τη μετάβαση των Περιφερειών της Ευρώπης με ορυχεία λιγνίτη, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Coal Platform.
Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα για να ενδυναμωθεί η συνεργασία στον τομέα αυτό και να προετοιμαστεί μια κοινή απόφαση που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλες.
«Έχουμε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη έναντι της περιφέρειας, της χώρας αλλά και όλων των ενεργειακών περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα για τη μετάβαση» τόνισε ο Περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση.
«Συζητήσαμε σήμερα τα ερωτήματα που έχω θέσει και στο Στρασβούργο «με λιγνίτη τι;» και «μετά το λιγνίτη τι;». Έχουμε βρει με την κυρία Πρέσβειρα ένα κοινό τόπο, για να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν σε επίπεδο Ευρώπης. Επιστρατεύοντας τη γνώση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο δικαίου για να συνεχίσουν οι ενεργειακές περιφέρειες να είναι ενεργειακές και να πάνε σε μια ομαλή μετάβαση, απαντώντας όμως ταυτόχρονα και στα ζητήματα της οικονομίας και στις θέσεις απασχόλησης αλλά και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.
Coal Platform: Οι παρουσιάσεις των συναντήσεων στις 26~27.2.2018 [“Coal Regions in Transition Platform Working Groups: launch and first meetings”]
The European Commission launched the Platform on Coal Regions in Transition in December 2017. As part of the Platform’s activities, its two working groups will now hold their first meetings:
- The ‘Post Coal Economy and Structural Transformation’ group will cover strategies and projects focusing on the economic diversification of coal regions
- The ‘Eco-Innovation and Advanced Coal Technologies’ group will cover strategies and projects focusing on the improvement of air quality and coal-based technologies which are compatible with the long-term vision of the decarbonisation of the European economy.
“Όχι” του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στο φωτοβολταϊκό 200 MW από τη “ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ” (video)
Την παρέμβαση του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκάλεσε η αναθέρμανση του σχεδιασμού κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW από τη “ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ” στα παλιά ορυχεία στην περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαϊδας. Το ΤΕΕ τονίζει πως πρόκειται για “απαράδεκτη” ενέργεια αφού θα δεσμευτεί μια περιοχή 5.200 στρεμμάτων στην οποία μπορούν να γίνουν άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες με πολλές θέσεις εργασίας.
Δείτε το βίντεο του www.kozani.tv
Παρέμβαση ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας για την αναθέρμανση του σχεδιασμού κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. προβλέπεται η επανενεργοποίηση του επενδυτικού σχεδίου (και μάλιστα με διαδικασίες fast track) για την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στην περιοχή παλαιών ορυχείων της Κοζάνης, που θα δεσμεύει έκταση 5.200 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό η δημιουργία υποδομής για την κατασκευή εξαρτημάτων ή/και του συνόλου του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών γεγονός που θα δημιουργούσε πραγματικά νέες θέσεις εργασίας.
Το ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι η Δυτική Μακεδονία έχοντας αποτελέσει επί δεκαετίες τον κεντρικό πυλώνα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, αξιοποιώντας το εγχώριο ορυκτό καύσιμο που διαθέτει, έχει αναπτύξει ένα μονοδιάστατο οικονομικό μοντέλο στηριζόμενο στην βιομηχανία του λιγνίτη. Η προοδευτικά μειούμενη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα καθώς και η μείωση της εγκατεστημένης ισχύος με απόσυρση μονάδων, τόσο αυτών που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί όσο και αυτών που αναμένονται στην επόμενη δεκαετία, οδηγούν μονοσήμαντα σε μια νέα εποχή μετάβασης της περιοχής σε ένα νέο παραγωγικό σύστημα με νέες δραστηριότητες που θα εξασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Στα κύρια ζητούμενα της διαδικασίας μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι:
- Η διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής με αξιοποίηση της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και του τεχνικού δυναμικού της, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων τεχνολογικών λύσεων, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
- Η επανάχρηση των εδαφών, που έχουν απαλλοτριωθεί επί σειρά δεκαετιών από τη ΔΕΗ ΑΕ και τα οποία ανέρχονται σε 200.000 στρέμματα, με δραστηριότητες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.
- Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εισοδήματος προς αναπλήρωση των αντιστοίχων απωλειών από την προοδευτικά μειούμενη λιγνιτική βιομηχανία καθώς και νέων ευκαιριών απασχόλησης στην περιφέρεια που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικής ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση τέτοιου μεγέθους επενδύσεων και μάλιστα για τη Δυτική Μακεδονία που από το 2004 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 10 χιλιάδες άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες με την λιγνιτική βιομηχανία θέσεις εργασίας με εξίσου αρνητική πρόβλεψη για το μέλλον, αποκτά η συμβολή τους στην απασχόληση. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό νέων μόνιμων θέσεων εργασίας και θα πρέπει να αξιολογηθεί στη βάση του κόστους – οφέλους με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τις αυξημένες απαιτήσεις της περιοχής αλλά και με εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης της έκτασης που θα δεσμευθεί.
Εκτός των ανωτέρω επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της ισχυρής εξάρτησης από την λιγνιτική βιομηχανία και την αναγκαιότητα πρόβλεψης ειδικών πολιτικών, συμπεριλαμβάνεται πλέον ως μια από τις τρεις πιλοτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον σχεδιασμό έργων οικονομικής και τεχνολογικής μετάβασης (Coal Platform). Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ενώ όπως προαναφέρθηκε δεν θα συμβάλει στους στόχους που έχουν τεθεί για την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Για του λόγους αυτούς κρίνεται απαράδεκτο το γεγονός της αναθέρμανσης των σεναρίων υλοποίησης ενός έργου με αμελητέα ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική απασχόληση, δεσμεύοντας μάλιστα εκτάσεις άνω των 5.000 στρεμμάτων, χωρίς καμιά συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.
To ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει το γεγονός ότι πέραν του αυτονόητου της απόσυρσης αυτού του είδους «επενδύσεων», ΔΕΗ, Τοπική Κοινωνία, Κεντρική Κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν ουσιαστικά για την πραγματοποίηση πραγματικά παραγωγικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στόχος που δεν περιορίζεται σε τοπικό περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο αλλά πια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τον οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι.
Το μεγάλο στοίχημα μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο
Άκρως εποικοδομητική ήταν στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας δημάρχων και τεχνοκρατών από τη Δυτική Μακεδονία, για τη δημιουργία της πλατφόρμας μετάβασης των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρώπης. Στο νέο ταξίδι που έκανε η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τις υπόλοιπες τρεις περιοχές που επιλέχθηκαν για τη μειωμένη εξάρτηση από τους άνθρακες, κάνοντας αρχικές προτάσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η μετάβαση από το λιγνίτη.
ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Παρατηρήσεις για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»
Η επιτυχής υλοποίηση ενός σύνθετου Προγράμματος όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», απαιτεί σωστή διαχείριση. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε και εξακολουθεί να γίνεται η ενημέρωση των μηχανικών που θα κληθούν να συμμετέχουν στην εφαρμογή του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη το διάγραμμα ροής του προγράμματος, δεν επιτρέπει την σωστή διαχείριση ενός έργου όπως αυτού της έγκυρης και έγκαιρης προετοιμασίας, της υποβολής της αίτησης και της παρακολούθησης εκτέλεσης των παρεμβάσεων (αν εγκριθεί η αίτηση) για κάθε ωφελούμενο.
Την 28.02.2018, ο μηχανικός γνωρίζει το περιεχόμενο των παραρτημάτων του οδηγού εφαρμογής. Δεν έχει όμως, καμία πληροφόρηση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα καταχωρήσει τα στοιχεία της αίτησης. Δεν είναι διαθέσιμο κανένα εγχειρίδιο. Επίσης, παρόλο που είναι γνωστό το περιεχόμενο των παραρτημάτων ο μηχανικός έχει ακόμα βασικές απορίες/αμφιβολίες που δεν εντοπίζονται σε λεπτομέρειες αλλά σε κυρίαρχα ζητήματα (όπως π.χ. αυτό της ριζικής ανακαίνισης), τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απόρριψη της αίτησης. Και όλα αυτά ενώ στις 8 Μαρτίου 2018, αναμένεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ικανό διάστημα αφομοίωσης των πολλών απαιτήσεων του Προγράμματος και της πλατφόρμας ή έστω μια δοκιμαστική περίοδος εξοικίωσης με τη χρήση της.
Ο μηχανικός που θα κληθεί να διαχειριστεί/διεκπεραιώσει τις απαιτήσεις του νέου Προγράμματος, θα πρέπει να ενημερώσει αρχικά, τον πελάτη για τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει. Θα πρέπει να αναζητήσει τα σχέδια στις τοπικές πολεοδομίες, να προβεί σε αποτυπώσεις κτιρίων για τα οποία δεν υπάρχουν σχέδια. Θα πρέπει να ελέγξει την εγκυρότητα των δικαιολογητικών και τη «νομιμότητα» των κατασκευών. Θα πρέπει να συντάξει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το κτίσμα όπου δεν υπάρχει ή είναι παλαιό, να εξετάσει ποια τα σενάρια που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προγράμματος, να κάνει τις προμετρήσεις, να συντάξει την λίστα με τις προδιαγραφές των υλικών, να έρθει σε επαφή με τους προμηθευτές, να συντάξει τέλος τον προϋπολογισμό των εργασιών. Όλα αυτά για έναν πελάτη. Θα πρέπει επίσης να αφιερώσει όσο χρόνο απαιτείται για την ενημέρωση των νέων πελατών. Είναι κατανοητό λοιπόν, ότι οι μεγάλες ανάγκες του Προγράμματος απαιτούν πάνω από όλα έγκυρη, έγκαιρη, εμπεριστατωμένη επίσημη ενημέρωση, ικανό χρόνο κατανόησης και επεξεργασίας των δεδομένων, αξιοπιστία της διαδικασίας υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων μέσω της πλατφόρμας.
Αυτό όμως που αυξάνει το μέγεθος του προβλήματος, είναι το γεγονός ότι το μοναδικό κριτήριο, με το οποίο θα αξιολογηθεί μια αίτηση, είναι η θέση της στην κατάταξη χρονικά. Ο μικρός αριθμός των ωφελουμένων που τελικά θα προκύψουν, λόγω του μικρού συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας [για το οποίο εστάλη σχετική Eπιστολή προς Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Υ.Δ. ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, ΥΠΕΝ & ΕΤΕΑΝ για διερεύνηση δυνατότητας αύξησης χρηματοδότησης Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ στη Δυτική Μακεδονία] και της απόρριψης πολλών αιτήσεων είτε από ανεπάρκεια δικαιολογητικών είτε από εσφαλμένα στοιχεία, μειώνει στο ελάχιστο τον διαθέσιμο χρόνο του εκάστοτε μηχανικού και δυσχεραίνει περαιτέρω την ενασχόλησή του με το Πρόγραμμα. Προφανής συνέπεια των παραπάνω η έλλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης των προς υποβολή σχεδίων.
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Μαυροματίδης
Θέσεις TEE/Tμήματος Δυτικής Μακεδονίας για τη διαβούλευση του σχεδίου πολεοδόμησης του χώρου Σιδηροδρομικού Σταθμού του ΟΣΕ στην Κοζάνη
Γενικά
– Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προκηρύξει Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την ανάπλαση – διαμόρφωση του συνόλου της παραχωρημένης έκτασης του Σιδηροδρομικού Σταθμού, η οποία δείχνει ότι το πολύ σημαντικό αυτό εγχείρημα για την πόλη, αναγνωρίζεται και ως αξιόλογο τεχνικό έργο και επιδιώκεται, πέρα από τη νομιμότητα, το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Θα θέλαμε αυτό να αποτυπωθεί και στο περιεχόμενο [δεδομένα – ζητούμενα] της προκήρυξης του Διαγωνισμού, αλλά και στη διαχείριση των αποτελεσμάτων του, στις μελέτες υλοποίησης του στη συνέχεια.
Σ’ αυτή τη λογική, πιστεύουμε ότι θα ήταν προτιμότερο η πολεοδόμηση του χώρου να ακολουθούσε τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, του οποίου να αποτελούσε αντικείμενο και όχι δεδομένο-περιορισμό, ώστε να εκμεταλλευτεί καλύτερα τα αποτελέσματά του.
– Πολεοδόμηση με ενιαίο Ο.Τ. με περιοχές ιδιαίτερων χρήσεων
Στην εκ των προτέρων πολεοδόμηση του χώρου ωστόσο, θεωρούμε θετική την υιοθέτηση του ενιαίου Ο.Τ. με υποπεριοχές ιδιαίτερων χρήσεων, για το μεγαλύτερο μέρος της παραχωρημένης έκτασης, αφού αξιοποιείται έτσι ως ενιαίος πολεοδομικά, ελεύθερος, ανοιχτός χώρος πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού-πρασίνου–αναψυχής. Αρκεί το ενιαίο του χώρου να μην καταστρατηγηθεί από τη λειτουργία των πολλών και διαφορετικών χρήσεων, όπως για παράδειγμα με περιφράγματα για όποια λειτουργική οριοθέτηση, και να αποτελέσει αντικείμενο-ζητούμενο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών.
– Συντελεστής Δόμησης
Θετική επίσης θεωρούμε την υιοθέτηση του μηδενικού συντελεστή δόμησης στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που προορίζεται για πράσινο-αναψυχή και την θεσμοθέτηση συντελεστή δόμησης μονάχα στις υποπεριοχές ιδιαίτερων χρήσεων, σε συνδυασμό με αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης, σε «λογική» αναλογία μεγεθών, όπου υπάρχει ήδη δόμηση ή/και δημιουργείται λειτουργική ανάγκη για νέα.
Χρήσεις γης
Δεν είμαστε αντίθετοι με την «πολλαπλή» χρήση του χώρου και την χωροθέτηση σ’ αυτόν και χρήσεων περιοδικών ή και μόνιμων, ημιυπαίθριων ή και στεγασμένων με τις λιγότερες δυνατές εγκαταστάσεις, που δεν θα ανταγωνίζονται σε μέγεθος την κυρίαρχη χρήση της αναψυχής, οι οποίες θα τον καταστήσουν περισσότερο ζωντανό, πόλο έλξης, ανάπτυξης και αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής.
– Ανοιχτή Δημοτική Λαϊκή Αγορά
Διατηρούμε επιφυλάξεις ωστόσο για το αν η επιλογή της περιοδικής χρήσης ανοιχτής Δημοτικής Λαϊκής Αγοράς θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, ενδεικτικά λόγω:
- του μεγέθους και της μαζικής χωροθέτησής της
- της λειτουργίας της σε σχέση με τις χρήσεις της υπόλοιπης περιοχής,
- του περιορισμού της φύτευση και της εκτεταμένης με σκληρά υλικά δαπεδόστρωσης,
- της δυσκολίας λειτουργίας ενός τόσο μεγάλου χώρου τις μέρες που δεν θα υφίσταται η χρήση της.
- της δυσκολίας διατήρησης των ορίων της χρήσης χωρίς μόνιμα περιφράγματα, η ύπαρξη των οποίων θα καταστρατηγούσε το ενιαίο της περιοχής τις μέρες μη λειτουργίας της αγοράς.
- της εισαγωγής του αυτοκινήτου στον χώρο.
- του μεγέθους των νέων μόνιμων κλειστών κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών και την αξιοποίησή τους τις μέρες που δεν θα υφίσταται η χρήση.
Ελπίζουμε τα παραπάνω να τεθούν ως ζητούμενα προς διερεύνηση για επίλυση [και όχι ως δεδομένα] στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών και να μας εκπλήξει ευχάριστα το αποτέλεσμα του.
Επισημαίνουμε ότι το ΤΕΕ/ΤΔΜ, έγκυρα και τεκμηριωμένα, με προηγούμενη παρέμβασή του, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού (Παρατηρήσεις επί του προσχεδίου «Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Κοζάνης (Ε.Σ.Σ.Β.Α.Α.) – Αύγουστος 2016»).
– Βρεφικός-παιδικός σταθμός – Ο.Τ. 406Δ
Είμαστε αντίθετοι με τη χωροθέτηση βρεφικού-παιδικού σταθμού στο δυτικό άκρο της περιοχής, λόγω:
- της ασυμβατότητας της χρήσης με την επιδιωκόμενη γενικότερη φυσιογνωμία του προς ανάπλαση χώρου, και της κατά συνέπεια ολοκληρωτικής αποκοπής του ΟΤ 406Δ από την υπόλοιπη περιοχή μελέτης,
- αλλά και της ασυμβατότητας του διαμορφωμένου ως κυκλοφοριακού κυκλικού κόμβου ΟΤ με τη χρήση.
- της επιβάρυνσης που θα επιφέρει η χρήση στην κυκλοφοριακή ρύθμιση του αυτοκινήτου στην περιοχή,
- αλλά και της επιβάρυνσης που θα επιφέρει στη χρήση η προτεινόμενη κυκλοφοριακή ρύθμιση.
Ως προς τη διαμόρφωση του Ο.Τ. 406Δ και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο δυτικό άκρο της περιοχής, προτείνουμε, αν δεν έχει ήδη γίνει, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να ληφθεί υπόψη η διευθέτηση των όμβριων υδάτων [ρέματα].
– Χώρος Επιβατικού Σ.Σ. – Σιδηροδρομικές λειτουργίες ΓΑΙΑΟΣΕ
Δεδομένου ότι η επίσημα δημόσια εκφρασμένη θέση του ΤΕΕ/ΤΔΜ, από τον Απρίλιο του 2015[1] ακόμα, αναφορικά με το σιδηροδρομικό σταθμό συνοψίζεται στα εξής:
- Η χωροθέτηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού να γίνει σε κατάλληλη περιοχή εκτός του κέντρου της πόλης της Κοζάνης, στην περιοχή των Κοίλων. Θέση την οποία το ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασε έγκυρα, τεκμηριωμένα και επανειλημμένα με παρεμβάσεις του τόσο το 2006 όσο και το 2008.
- Οι εγκαταστάσεις και εκτάσεις του σημερινού – μη λειτουργούντος από το 2010 Σιδηροδρομικού Σταθμού – οφείλουν να διατεθούν στην πόλη της Κοζάνης με τη μορφή κοινόχρηστων χώρων με πρόβλεψη στο Γ.Π.Σ. Κοζάνης
Και εφόσον δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί από τη Δημοτική Αρχή η παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ του συνόλου του χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού έστω και σταδιακά και επιπρόσθετα οι χρήσεις του ΟΣΕ στον εν λόγω χώρο [λειτουργικός επιβατικός σταθμός, μισθωμένο κτίριο], συμπεριλαμβάνονται ως διακριτές χρήσεις στην προτεινόμενη από τη δημοτική αρχή πολεοδόμηση, κρίνονται σκόπιμα τα παρακάτω, με την παραδοχή ότι αυτές οι χρήσεις είναι «προσωρινές» μέχρι χρονικά μη προφανούς λόγου ύπαρξης τους και για να μην δημιουργηθούν «σκληρότερα» της σιδηροδρομικής γραμμής όρια [οπτικά, αισθητικά, πρόσβασης] στο κέντρο του χώρου της προς ανάπλασης περιοχής:
- να γίνει πιο συγκεκριμένη η περιγραφή της επιτρεπόμενης χρήσης ως αποκλειστικά συγκοινωνιακών υποδομών με ότι αυτή συγκεκριμένα μπορεί να περιλαμβάνει και να περιοριστεί στα ελάχιστα αναγκαία ποσοστιαία μεγέθη,
- να περιοριστούν οι όροι Δόμησης που ορίζονται για τη συγκεκριμένη περιοχή [Σ.Δ.–0,5 Π.Κ.–40% Υ—1,00μ], οι οποίοι σχεδόν τετραπλασιάζουν την υφιστάμενη δόμηση [1912,18 τ.μ. υφιστάμενη, 7163,14 τ.μ. επιτρεπόμενη] και κάλυψη [1246,06 υφιστάμενη, 5730,51 τ.μ. επιτρεπόμενη], αφού δεν υπάρχει κατά δήλωση της ΓΑΙΑΟΣΕ πλάνο αναγκαίων λειτουργικών επεκτάσεων των υφισταμένων σιδηροδρομικών κτιριακών υποδομών που να δικαιολογούν τέτοιας επιφάνειας δόμηση και κάλυψη,
- να υπάρξει κάποιου είδους μέριμνα ή όρος για την διατήρηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κτισμάτων, της μορφολογίας ή/και της κλίμακας στο χώρο του Επιβατικού Σ.Σ., μιας που υπάρχει η πρόθεση να διατηρηθούν, να αξιοποιηθούν και ενδεχομένως να αναδειχθούν τα κτίσματα στην παραχωρημένη περιοχή, ώστε να διατηρηθεί ενιαία και αναγνωρίσιμη η φυσιογνωμία όλου του χώρου,
- να αποτελέσει αντικείμενο και ζητούμενο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών, η λειτουργική αλλά και αισθητική σχέση και σύνδεση της παραχωρημένης περιοχής μελέτης με τις υφιστάμενες περιοχές της ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με τους όρους και τη λειτουργία τους, όπως επίσης και με γνώμονα το ενιαίο του χώρου και την αρμονική συνύπαρξη όλων.
Επισημαίνετε ακόμη, ότι οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ όπως εκφράστηκαν με προηγούμενες παρεμβάσεις του, εξακολουθούν να ισχύουν.
Κοζάνη, Φεβρουάριος 2018
Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Μαυροματίδης
Σημείωση: To παρόν κείμενο αποτελεί ομόφωνη απόφαση της 1ης συνεδρίασης (2018) της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μετά από σχετική εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξικού πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού του τμήματος
[1] Παρατηρήσεις-Προτάσεις ΤΕΕ/ΤΔΜ για το στάδιο Β2 της μελέτης του Γ.Π.Σ. Δήμου Κοζάνης & θέσεις αναφορικά με το σιδηρόδρομο και τη συσχέτισή του με το ΓΠΣ Δήμου Κοζάνης [Απρίλιος 2015]
Παραδόθηκε η αποτίμηση της κατάστασης των μνημείων της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών από το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας
Παρoυσιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών και παραδόθηκε ακολούθως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών η “Υποστήριξη αποτίμησης κατάστασης μνημείων Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών” από το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας.
Η λίστα των μνημείων που αποτυπώθηκε και σε διαδραστικό χάρτη είναι:
Γεφύρια: 1. Λιάτιστας, 2. Καγκέλια, 3. Κατσουγιάννη, 4. Κάστρου, 5. Σταυροποτάμου, 6. Κέντρου, 7. Ματσαγκάνη
Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία Δήμου Γρεβενών: 1. Ι.Μ Ταξιαρχών (Ταξιάρχης), 2. Ι.Μ. Αγ. Αποστόλων (Πυλωροί), 3. Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου (Πιστικό), 4. Ι.Μ. Αγ.Νικολάου (Δίπορο), 5. Ι.Μ. Αγ.Νικολάου (Σαρακήνα), 6. Ι.Μ. Αγ.Παρασκευής (Παλαιοχώρι), 7. Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου (Κνίδη), 8. Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου (Κολοκυθάκι), 9. Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά, Σαμαρίνα), 10. Ι.Μ. Γέννησης Θεοτόκου (Μικρή Παναγιά, Σαμαρίνα), 11. Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου (Σαμαρίνα), 12. Ι.Μ. Προφ. Ηλία (Σαμαρίνα), 13. Ι.Μ. Αγ. Παρασκευής (Σαμαρίνα), 14. Ι.Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Σαμαρίνα), 15. Ι.Μ. Αγ. Δημητρίου (Μεσολούρι), 16. Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου (Δοτσικό), 17. Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου (Σμίξη), 18. Ι.Μ. Αγ. Νικολάου (Σμίξη),
19. Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου (Σμίξη), 20. Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου (Αβδέλλα), 21. Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής (Σειρήνι), 22. Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου (Καλόχι) Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία Δήμου Δεσκάτης: 23. Ι.Μ Αγ. Χρυσοστόμου (Παρασκευή), 24. Ι.Μ Ευαγγελίστριας (Παλιουριά), 25. Ι.Μ Αγ. Παρασκευής (Παναγιά), 26. Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου (Παναγιά), 27. Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου (Τριφύλλι, θέση Νουμπενίτσα), 28. Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου (Τριφύλλι, θέση Νουμπενίτσα), 29. Ι.Μ. Κοίμησης (Τριφύλλι), 30. Ι.Μ. Αγ. Δημητρίου (Άνοιξη), 31. Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου (Διάκος), 32. Ι.Μ. Αγ.
Γεωργίου (Κατάκαλη)
Το παραδοτέο καθώς και το ιστορικό της διαδικασίας “Υποστήριξη αποτίμησης κατάστασης μνημείων Π.Ε. Γρεβενών” που είναι αναρτημένο στο www.tdm.tee.gr
Χρήσιμα:
Το ευχαριστήριο του Δήμου Δεσκάτης…
Το ρεπορτάζ του greveniotis.gr “Αποτίμηση της κατάστασης των μνημείων της Π.Ε. Γρεβενών (VIDEO)”…
Το video με τις δηλώσεις, τις ευχαριστίες για την εξαιρετική δουλειά των συναδέλφων του ΤΕΕ/τΔΜ καθώς και οι παρουσιάσεις είναι από το παραπάνω ρεπορτάζ…
Τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής (video)
Η τοποθέτηση μου ως Προέδρου του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κοζάνη το Σάββατο 21/10/2017.
Υπηρξε αναφορά για τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια και τη δραστηριότητα του ΤΕΕ, ειδικά σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην ενέργεια και τη μεταλιγνιτική περίοδο:
Τοποθέτηση στη Λαϊκή Συνέλευση Ακρινής για μετεγκαταστάσεις οικισμών με ανάλυση υφιστάμενης νομοθεσίας [Video, κείμενο]
Η εισήγηση/ τοποθέτηση μου ως Προέδρου του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας στη Λαϊκή Συνελευση Ακρινής (30.09.2017) για την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης με την αποτύπωση της σχετικής νομοθεσίας (με επεξηγήσεις) ώστε να είναι κατανοητή στους πολίτες της Ακρινής και των Αναργύρων που παραβρέθηκαν. Μέρος της εισήγησης αποτυπώθηκε και από το kozani.tv το οποίο επίσης παρατίθεται και στο οποίο αποτυπώθηκαν, πέρα από τη νομoθεσία, και η πρόταση του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων:
Τις θέσεις του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας μπορείτε να τις δείτε εδώ…
Θέσεις ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων
Το ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει τα ακόλουθα αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων και της Ακρινής: